Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo luonnehtii keskustan olevan hankalassa tilanteessa supistuvan kannatuksensa vuoksi.

Ylen tällä viikolla julkistaman gallupin mukaan keskustan kannatus laski pääosin elokuussa tehdyssä mittauksessa yhdellä prosenttiyksiköllä 11,6 prosenttiin. Lue lisää: Ylen gallup: Perussuomalaiset syö nyt keskustaa – ”Kannatusnousu tulee yhdestä puolueesta”

Kevään eduskuntavaaleissa keskustan kannatus oli 13, 8 prosenttia ja se menetti puolueista suhteellisesti eniten ääniä. Tulos oli 7,3 prosenttiyksikköä vähemmän kuin edellisissä eduskuntavaaleissa.

Heikki Paloheimo muistuttaa, että keskusta loi asemansa maaseudun yleispuolueena korostamalla politiikassaan voimakkaasti valtion vastuita maaseudun elinolojen edistäjänä.

”Sillä politiikalla keskusta ei kuitenkaan lisännyt kannatustaan etelän asutustaajamissa - pikemminkin päinvastoin”, hän huomauttaa Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Kun muuttoliike syrjäseuduilta etelän asutustaajamiin edelleen jatkuu, keskustan haasteet maaseudun elinolojen edistämisessä kasvavat Paloheimon mukaan aikaisempaa suuremmiksi.

”Nostaessaan aluepolitiikan taas viime vuosia näkyvämmin politiikkansa keskiöön keskusta tuskin pystyy laajentamaan kannatustaan etelän asutustaajamissa”, hän sanoo.

Paloheimo arvioi, että niillä teemoilla, joilla keskusta lisäisi kannatustaan etelän taajamissa, se todennäköisesti jättäisi maaseudulla selustansa auki perussuomalaisille.

”Keskusta on kannatuksensa alueellisen eriytymisen vanki aivan toisella tavalla kuin perussuomalaiset. Perussuomalaiset saa kannatusta maan eri osista tasaisemmin kuin mikään muu eduskuntapuolue. Vuoden 2019 vaaleissa keskusta kärsi maaseudulla isoja tappioita perussuomalaisille ja vaalien jälkeisissä mielipidemittauksissa kannatuksen valuminen perussuomalaisiin on jatkunut.”

Paloheimo huomauttaa, että sen paremmin Antti Kaikkonen kuin Katri Kulmuni eivät keskustan puheenjohtajakampanjoinnissa ole esittäneet konkreettista näköalaa siitä, miten puolue samalla kertaa palauttaisi maaseudun pettyneiden äänestäjien luottamuksen puolueeseen ja avaisi uutta kannatuspohjaa etelän asutustaajamissa.

”Keskusta on hankalassa tilanteessa. Muiden kuin Suomen Keskustan kannattajien kannattaa miettiä sitä, minkälaiseksi puolueiden voimasuhteet maamme puoluejärjestelmässä kehkeytyvät, jos keskusta kannatukseltaan hiipuu pieneksi puolueeksi.”

Lue myös:

”Juha Sipilä tullaan muistamaan hyvänä pääministerinä – Uskalsi johtaa Suomen talouden ja työllisyyden kuntoon”

Juha Sipilältä tyly piikki Antti Rinteen hallitukselle: ”Jos joku luulee, että Suomi voi pärjätä 6 tunnin työpäivää tekemällä, vikaan menee”

Iltalehden ovensuukysely: Katri Kulmuni vahvoilla keskustan johtoon - ”Kyllä jännittää”

Matti Vanhanen varoittaa lataamasta liian suuria odotuksia uudelle puheenjohtajalle – ”Keskustan ongelmat vaativat vastuunkantoa myös puolueen jäseniltä”