Kansainvälisen politiikan tutkija Toby Archer pitää Norjan joukkomurhasta epäillyn Anders Behring Breivikin nimittämistä äärioikeistolaiseksi harhaanjohtavana. Foreign Policy -lehden kolumnissaan Archer liittää Breivikin ideologian Suomessakin vaikuttavaan ”vastajihadistien” liikkeeseen.

– Vastajihadistit määrittelevät itsensä uusnatsien vastapuolelle, ja he näkevät tosissaan vaivaa yrittäessään esittää natsien olevan itse asiassa sosialisteja, Archer toteaa.

Hänen mukaansa perehtyminen vastajihadistiseen liikkeeseen on ensiarvoisen tärkeää, mikäli Breivikin tekoa halutaan yrittää ymmärtää. Pelkällä hulluudella tai mielenvikaisuudella hänen tekojaan ei pysty selittämään, Archer pohtii.

Vielä viime vuonna Archer toimi tutkijana Suomen ulkopoliittisessa instituutissa seuraten muun muassa maailmanlaajuista terrorismia ja antijihadistista liikettä. Hän pitää selvänä, että Breivik on saanut vaikutteensa vastajihadisteilla. Tämä selviää myös Breivikin 1 500-sivuisen manifestin lähdeluettelosta.

– Kuten hänen kirjoituksensa osoittavat, Breivik on selvästi näiden muslimi-, hallitus- ja maahanmuuttovastaisten kirjoittajien, aktivistien ja bloggareiden tuotos, yrittivätpä tämän liikkeen johtajat kieltää tätä kuinka paljon tahansa, Archer kirjoittaa.

Hänen mukaansa vastajihadistiset ajatukset vaikuttavat myös Suomen Perussuomalaisissa ja muissa Pohjoismaiden sekä Hollannin oikeistopopulistisissa liikkeissä.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Timo Soini tuomitsi Norjan iskun eilisessä blogissaan.

Yhtenä vastajihadistisena blogina Archer pitää Gates of Viennaa, jonne on käännetty myös suomalaisen kansanedustajan Jussi Halla-ahon (ps.) kirjoituksia. Halla-aho on myös lähettänyt blogin ylläpitäjälle englanniksi kirjoittamansa tekstin Jokelan koulusurmien jälkeen käydystä aselakikeskustelusta.

Archerin mukaan vastajihadistit ovat ainakin osittain vastuusta Norjan viime perjantaisesta joukkosurmasta ja pommi-iskusta.

– Vastajihadistien lukuisat bloggarit ja aktivistit eivät välttämättä kehota suoraan väkivaltaan, mutta he maalaavat sellaista maailmankuvaa, missä konflikti maahanmuuttajien ja väitetyn monikulttuurisen eliitin kanssa on väistämätön. Siinä mielessä he eivät antaneet Breiviklle suoraa käskyä, mutta kivettivät sen tien, jota hän valitsi kulkea, Archer pohtii.