Linnan juhliin osallistuneesta 101-vuotiaasta Hannes Hynösestä tuli valtava ilmiö, koska suomalaisilla on juuri nyt tarvetta löytää kasvot Suomen itsenäisyydelle ja halu kansakunnan omalle ”tietäjälle”, arvioi mediatutkija Veijo Hietala. Taustalla on hänen mukaansa myös Venäjän pelko.

–Tärkeä selittävä tekijä on, että suomalaiset ovat olleet aika ahdistuneita. Nuoret ja vanhat katsovat, että mitä se (Venäjän presidentti Vladimir) Putin nyt sanoo, Hietala sanoo Uudelle Suomelle.

Hän nostaa esille, että suomalaisten ahdistus on kasvanut, kun Venäjän alueloukkaukset ovat lisääntyneet ja tilanne Ukrainassa on kiristynyt.

–Ihmisillä on oikeasti pelkoa, vaikka ei moni sitä uskalla ääneen sanoa. Varmaan siksi tässä on tärkeää muistella, että on ennenkin selvitty.

Hietala on huomannut, että Suomessa on jopa ”pieni paniikinpoikanen” päällä, ja sotaveteraanin lausunnoista saadaan lohtua.

–Tuntuu, että tässä valmistaudutaan johonkin puolustustaisteluun, niin on tärkeää, että saadaan tällainen keulakuva meidän tunteille ja muistutus siitä, että on selvitty ennenkin, hän toteaa.

Hynöstä haastateltiin Linnan juhlissa Ylen suorassa tv-lähetyksessä. Helsingin Sanomat haastatteli Hynöstä jo ennen juhlia. Hynösen kasvot näkyivät pian kaikkien Suomen suurimpien lehtien sivuilla. Hänelle perustettiin fanisivu, joka keräsi heti lähes 16 000 seuraajaa. Nyt seuraajia on jo yli 21 000.

–Kyllähän se on hyvin sopivaa, että näinkin iäkkäästä sotaveteraanista tulee tällainen ilmiö. Hän on hyväkuntoinen, sanavalmis ja kaikin puolin hyvässä iskussa, Hietala toteaa.

Hietalan mukaan Hynönen on ottanut kenraali Adolf Ehrnroothin paikan kansan silmissä Suomen veteraanien edustajana.

–On tarve aina tällaiselle niin sanotulle vanhalle tietäjälle. Kenraali Ehrnrooth on kuollut. Hänhän oli veteraanien virallinen ääni hyvin pitkään. Hän tuli ensimmäisenä ovesta linnan juhliin, Hietala pohtii.

Hän uskoo, että Ehrnrooth olisi eläessään saanut todella mahtavat fanisivut, jos sosiaalinen media olisi silloin ollut yhtä voimissaan kuin nyt.

–Ihmisillä on tarve saada keulakuva Suomen itsenäisyydelle ja veteraaneille.

Hietalan mukaan kansalla on tarve saada ”joku vanha viisas”, jonka neuvoihin voidaan tukeutua.

Yksi selitys Hynösen suosiolle myös tarve yhtenäisyydelle. Hietalan mukaan ihmisillä on tarve löytää yhtenäisyyttä katsomalla linnan juhlia ja kokea olevansa yhtä porukkaa.

Vaikka media on hehkuttanut Hynöstä paljon, ei media voi Hietalan mukaan yksin luoda ilmiötä, jos kansalla ei ole sille todellista tarvetta.

–Nämä ruokkivat toisiaan. Media haistelee, mitä ihmiset haluavat, ja kun huomataan, että tästä tykätään, laitetaan lisää vettä myllyyn, Hietala sanoo.