Sosiaali- ja terveysuudistus on ohi, arvioi hallintotieteiden tohtori, kuntaoikeuden tutkijatohtorina Itä-Suomen yliopistossa toimiva Matti Muukkonen blogissaan.

Hän katsoo, että perustuslakivaliokunnan perjantaina julkaistu lausunto sisältää liian laajoja muutosvaatimuksia, jotta ne voitaisiin toteuttaa tällä vaalikaudella.

”Seuraavat viikot ovat vielä näytelmää, jossa katsotaan kenen syliin SOTE-uudistuksen kaatuminen kansan silmissä lopulta tipahtaa. Huolimatta siitä, että perustuslakivaliokunnan puheenjohtaja nimesi valiokunnan lausunnon huomautukset ’valtiosääntöoikeudelliseksi hienosäädöksi’, sisältää perjantaina julkaistu lausunto 65/2018 vp niin monta ’koukkua’, ettei uudistuksen ylösnousemusta enää tulla näkemään – aika loppuu kesken”, Muukkonen kirjoittaa.

Kokoomustaustaisen Muukkosen mukaan sote-palvelut on uudistettava, vaikka se on osoittautunut vaikeaksi. Sen sijaan suuresta sote-uudistuksesta, eli koko järjestelmän uudistamisesta kerralla, saattaisi olla syytä luopua, hän pohtii.

”Ratkaisumallit ovat kuitenkin toistaiseksi olleet aivan liian massiivisia ja sitä kautta vaikeita toteuttaa. Valtiosääntöoikeuden asiantuntijat ovat useampaan otteeseen tuoneet esiin tarpeen vaiheistuksiin. Voisi jopa sanoa, että koko SOTE-uudistuksesta pitäisi nyt luopua – ei vain tämän vaalikauden, vaan myös seuraavan osalta”, Muukkonen kirjoittaa.

”On epätarkoituksenmukaista, että vaalikaudesta toiseen valmistellaan tuhansien ihmisten voimin jotain, joka lopulta todetaan mahdottomaksi toteuttaa. Fiksumpaa voisikin olla palata alkupisteeseen, tunnistaa mitä palikoita meillä jo on ja katsoa voidaanko niistä rakentaa ’good enough’ -malli.”

Entinen kunnanjohtaja Muukkonen kirjoittaa, että tässä ”riittävän hyvän” vaihtoehdossa kuntayhtymiin tai yhteisille toimielimille siirrettäisiin järjestämisvastuu sosiaali- ja terveyspalveluista.

”Tämä on mahdollista tehdä kuntien omilla päätöksillä. Kun näin on menetelty, uusi valtioneuvosto voi yhdessä esimerkiksi osallisuusasiantuntijoiden kanssa tarkastella tarvetta SOTE-kuntayhtymien tai yhteisten toimielinten suoravaaleihin”, Muukkonen hahmottelee.

Jos niin haluttaisiin, voitaisiin nämä organisaation myöhemmin ”maakuntalisoida”, Muukkonen jatkaa.

Hallitus uskoo yhä, että sote-uudistus voidaan saada valmiiksi tänä keväänä. Sen sijaan eduskunnan sote-valiokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd) pitää aikataulua hyvin niukkana. Lue lisää: Annika Saarikko uskoo edelleen soteen: ”Työ on kova”

LUE MYÖS:

Sote nytkähti: Aika käy silti vähiin – ”5.3. on kaikille yhteinen deadline”

Asiantuntijat perkasivat perustuslakivaliokunnan lausunnon: ”Harvinaisen vahvat moitteet hallitukselle”

Sote-lausunto tuli: ”Ei system erroria” – kyse enää hienosäädöstä

Juha Sipilä: Hienoa – sotelle saatiin selkeät nuotit

Tuleeko sotesta valmista, Krista Kiuru? ”Eiköhän tässä ala olla suhteellisen kiire – enää reilu viikko”