Tutkija Tarja Mietola-Koivisto on tutkinut väitöskirjassaan Turun yliopistossa seksuaalisuutta synnytyksen jälkeen.

– Seksuaalisuuteen liittyvistä asioista on uskallettava keskustella. Tarvittaessa naiset ja heidän kumppaninsa tulisi ohjata seksuaalineuvojan tai -terapeutin vastaanotolle, Mietola-Koivisto sanoo tiedotteessa.

– Raskauden aikaiseen, synnytykseen ja synnytyksen jälkeiseen seksuaaliterveyteen sekä imetykseen liittyvistä asioista tulisi puhua avoimesti synnytyssairaalassa ja neuvolassa, koska sekä alateitse että keisarileikkauksella synnyttäneillä ensisynnyttäjillä on useita seksuaaliterveyteen liittyviä oireita ja tuntemuksia ensimmäisen vuoden aikana synnytyksestä, hän korostaa.

Tutkimuksen mukaan yleisimpiä naisten kokemia oireita ensimmäisen vuoden aikana synnytyksestä olivat emättimen kostumisen vaikeus, yhdyntäkivut, peräpukamat sekä arpikudoksen kipu ja kiristys. Myös virtsankarkailua sekä ilman karkailua emättimestä ja peräsuolesta esiintyy ensimmäisen vuoden aikana synnytyksestä, Mietola-Koivisto kertoo.

Suurin osa ensisynnyttäjistä aloitti sukupuoliyhdynnät kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä. Sukupuolinen halukkuus ja tyytyväisyys seksielämään ovat huonompia kuin ennen raskautta ja synnytystä, tutkimuksessa todetaan.

Väitöskirja tarkastetaan perjantaina.