Lähi-idän ja Pohjois-Afrikan alueen geopoliittisiin konflikteihin erikoistunut tutkija ja konsultti Alan Salehzadeh on sitä mieltä, että pienten tyttöjen hunnun käyttö pitäisi kieltää Suomessa. Salehzadeh kieltäisi myös kokonaan kasvot peittävän niqab-hunnun käytön julkisilla paikoilla Suomessa.

– Uskonnon tiukka harjoittaminen jo lapsena ja huvinkäyttö kouluissa synnyttää eriarvoisuutta ja syventää eroa opiskelijoiden välillä. Se myös heijastuu opiskelijoiden yhteisiin harrastuksiin, kun esimerkiksi uiminen tai muu urheilu sekaporukassa ei olekaan sallittua, Salehzadeh kirjoittaa blogissaan.

– Pienien tyttöjen ei tule hunnuttaa itseään suomalaisissa kouluissa. Huivin käytön pitäisi olla sallittua vasta täysi-ikäisenä, kun aikuinen ihminen pystyy itsenäisesti päättämään oman uskonnollisen vakaumuksensa ilman vanhempien painostusta. Silloinkin minusta länsimaiseen demokratiaan kuuluu, että kasvoja ei peitetä kokonaan. Se on usein muille kanssaihmisille ahdistavaa ja saattaa muodostaa myös turvallisuusriskin, kun henkilöä ei voida tunnistaa, hän jatkaa.

Salehzadehin mielestä tasa-arvo ja demokraattiset periaatteet menevät tiukkojen uskonnollisten sääntöjen edelle.

– Näihin lukeutuu huntujen käyttö kouluissa ja kasvot peittävän hunnun eli niqabin käyttö kaduilla, hän kirjoittaa.

Salehzadeh ei halua, että hänen kannanottoaan käytetään islaminuskon parjaamiseen.

– Kaikilla tulee olla oikeus oman uskonnon harjoittamiseen, sen julistaminen ei vain minusta kuuluu julkisiin tiloihin tai alakouluihin, hän toteaa.

Salehzadeh on aiemmin työskennellyt yliopistoissa, ulkoministeriössä ja maanpuolustuskorkeakoulun strategian laitoksella. Nykyisin hän toimii oman konsulttiyrityksensä puitteissa.