Boris Johnsonin puheenjohtajavalinta saattaa olla isomman Iso-Britanniaa ravistelevan ketjureaktion ensimmäinen liikahdus. Britanniassa voidaan nähdä myös ennenaikaiset vaalit, tutkija ennustaa.

Tiistaina julkistetaan Britannian konservatiivipuolueen puheenjohtajaäänestyksen tulos. Jos Boris Johnson voittaa, hän nousee Britannian pääministeriksi.

Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen verkoston tutkija Timo Miettisen mukaan Johnsonin valinnan ensimmäinen suora vaikutus nähdään ministerieroina. Korvaajat löytyvät todennäköisimmin Johnsonin kannustajajoukoista.

LUE MYÖS: Donald Trumpin tviitti kuohuttaa Ruotsissa: ”Ehkä hän nyt tietää, että meillä on riippumaton oikeuslaitos”

”Useita ministerieroja voidaan odottaa, sillä useampi ministeri on jo itse ilmoittanut eroavansa, jos Johnson tulee valituksi. Tärkeimpänä valtiovarainministeri Philip Hammond, joka on ilmoittanut, ettei aio jatkaa Johnsonin kabinetissa. Hänen mielestään Johnsonin valinta tarkoittaa kovan eron toteutumista”, Miettinen kertoo.

Väite kovan eron ehdottomasta toteutumisesta on Miettisen mukaan kuitenkin ongelmallinen. Hänen mukaansa sen toteutumiseen ei pelkällä Johnsonin valinnalla ole suoraa linkkiä.

”Totta kai Johnson edustaa sellaista linjaa, että ainakin puheen tasolla hän on sanonut Britannian lähtevän EU:sta lokakuussa, kävi miten kävi. Tilannetta kuitenkin monimutkaistaa se, että kovan eron toteuttaminen vaatisi parlamentin sivuttamista ja jonkinlaista parlamentin vallan lykkäämistä”, Miettinen kertoo.

Miettisen mukaan Johnson on jo sanonut pyrkivänsä muokkaamaan brexit-sopimusta, tai löytämään sopimukselle jonkinlaisen oikeudellisen tulkinnan, jotta kova ero pystyttäisiin välttämään.

”Todennäköisesti hän yrittää keksitä jonkinlaisen sopimuksen, jonka takana parlamenttikin pystyy seisomaan”, Miettinen kertoo.

Ministerikausi saattaa alkaa vaaleilla

Miettinen pitää myös mahdollisena, että Johnson järjestää ennenaikaiset vaalit, jos tulee valituksi.

”Johnson ei ole pitänyt ennenaikaisia vaaleja sanallisesti esillä, mutta sama tilanne oli kaksi vuotta sitten, kun Theresa May sanoi, ettei aio missään nimessä järjestä uusia vaaleja. Sellaiset pidettiin kuitenkin. Johnson näyttää sulkevan muita vaihtoehtoja pois, joten uudet vaalit ja parlamentin enemmistön löytäminen omalle linjalleen voi näyttäytyä mahdollisena vaihtoehtona.

Miettisen mukaan uudet vaalit on ainoa tapa Johnsonille päästä ulos parlamentaarisesta jumitilanteesta. Samalla hän pystyy testaamaan omaa kannatustaan.

Vaikka Miettisen mukaan kovasta erosta ei ole takuuta, on siihen silti mahdollisuus. Jos niin tapahtuu, voivat seuraukset olla sisäpoliittisesti merkittävät.

”Valinnasta saattaa seurata sopimukseton ero, mutta laajemmin Iso-Britannian hajoaminen. ”Ennen kaikkea jos Pohjois-Irlannin ja Irlannin välille tulee kova raja, Pohjois-Irlannin yhdistymispyrkimykset saattavat nostaa taas päätään.”

Miettisen mukaan myös Skotlannissa saattaa Johnsonin valinnan ja kovan eron myötä nousta itsenäisyysliikkeitä.

”Siinä mielessä Johnsonin valinta voi olla isomman Iso-Britanniaa ravistelevan ketjureaktion ensimmäinen liikahdus.”

Euroopan unionia ei huoleta

Miettisen mukaan Johnsonin maine Britannian ulkopuolella ei ole kummoinen ja hänen odotuksiaan on pidetty epärealistisina.

”Yleinen kuva, jota Johnson on 23-vuotiaasta asti tuottanut EU:sta kirjeenvaihtajana, on ollut huomattavan negatiivinen ja vääristelevä. Johnsonin maine ei siis ole erityisen hyvä”, Miettinen kertoo.

Hänen mukaansa EU:ssa ei edes olla erityisen huolissaan Johnsonin mahdollisesta päätymisestä pääministeriksi.

”Ei EU tästä silmiään räpäytä. Kyllä siellä nähdään, että kova ero olisi huonompi diili Britannialle kuin EU:lle, joka siitä kyllä selviäisi”, Miettinen kertoo.

”Yleisesti voi sanoa, että usko on kuin Paavo Väyrysen tapauksessa – omien parissa. Ulkopuolelta bluffi nähdään selvästikin.”

LUE MYÖS: Tutkija pitää Tarja Halosen Nato-lausuntoa merkittävänä: ”On aikoihin eletty”