Venäjän nokittelu Yhdysvalloille vaikuttaa kärjistyvän entisestään.

Duuma on tänään käsitellyt mielenilmausten ja venäläismedian laajan huomion saattelemana lakiehdotusta, joka estäisi venäläislasten adoption Yhdysvaltoihin. Yhdysvalloissa on oltu huolissaan muistakin Venäjän viimeaikaisista lakihankkeista, joiden pelätään muun muassa rajoittavan ulkomaalaista rahoitusta saavien kansalaisjärjestöjen toimintaa.

Venäjä puolestaan on syyttänyt Yhdysvaltoja "kylmän sodan taktiikasta" ja Venäjä-vastaisuudesta, kun Yhdysvallat hyväksyi niin sanotun Magnitskin lain. Venäjällä on käsitelty vastaavaa, Yhdysvaltoihin kohdistuvaa lakia, johon myös adoptiolaki liittyy.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtajan Arkadi Mosheksen mukaan on aikaista sanoa, miten pahasti maiden välit voivat tulehtua. Tähän mennessä suurimmat ongelmat ovat pysyneet retoriikan tasolla.

- Retoriikan tasolla tilanne on todella huono. Hyväksyessään Magnitskin lain Yhdysvaltojen poliittiset päättäjät jättivät huomiotta Venäjän varoitukset, joiden mukaan suhteet huononevat, jos laki hyväksytään, Moshes sanoo.

Moskovassa päättäjät tuntevat uskottavuutensa tämän vuoksi uhatuksi. Moshes kuitenkin uskoo, että molemmilla mailla on intressejä, jotka estävät tilanteen tulehtumisen äärimilleen.

Molemmat haluavat jatkaa yhteistyötä esimerkiksi Afganistanissa. Lisäksi Venäjä haluaa turvata bisneseliittinsä mahdollisuudet liiketoimiin lännessä ja Yhdysvalloissa jatkossakin.

Magnitskin lailla Yhdysvallat rajoittaa ihmisoikeusrikkomuksista epäiltyjen venäläisvirkamiesten matkustamista maahan ja jäädyttää heidän tilinsä Yhdysvalloissa. Venäjän vastaisku laille on Mosheksen mukaan lähinnä sisäpolitiikkaa.

- Sillä ei ole merkitystä amerikkalaisille, sillä heillä ei ole juuri aikeita matkustaa Venäjälle tai pitää rahojaan siellä, Moshes toteaa.

Venäjällä aina ollut länsivastaisuutta

Venäjän nuivan suhtautumisen länteen ja Yhdysvaltoihin on sanottu olevan presidentti Vladimir Putinin kauden ongelma. Moshes kertoo kuitenkin edustavansa koulukuntaa, jonka mukaan Putinin valtakausi on alkanut vuonna 2000 ja jatkunut siitä asti tauotta.

- Mitään Medvedevin aikaa ei ole ollut. Hän oli välillä presidenttinä, mutta todellisuudessa maata hallitsi silloinkin Putin, Moshes toteaa.

Sen sijaan Mosheksen mukaan Venäjällä on aina ollut tiettyä länsivastaisuutta, joten ilmiö ei ole uusi. Ukrainan oranssin vallankumouksen jälkeen Venäjällä on kuitenkin suhtauduttu erityisen epäluuloisesti etenkin Yhdysvaltoihin, sillä vallankumouksen uskottiin Venäjällä olevan Yhdysvaltojen salajuoni.

Mosheksen mukaan länsi ei kuitenkaan ole aina halunnut nähdä Venäjän asenteiden olemassaoloa. Hänen mukaansa virallisestikin Venäjä kuitenkin määrittelee suurimmaksi ulkoiseksi sotilasuhakseen Naton - ei siis esimerkiksi kansainvälistä terrorismia tai naapurimaa Kiinan nousua.

- Se on ollut niin jo 20 vuotta. Siinä ei ole mitään uutta, Moshes toteaa.

Länsi pettyi Venäjään

Venäjällä on väitetty, että esimerkiksi Magnitskin laki on osoitus Yhdysvaltojen mustavalkoisesta ja negatiivisesta suhtautumisesta Venäjään. Mosheksen mukaan todellisuudessa Venäjän näkökulmasta suurin ongelma on kuitenkin Yhdysvaltojen ja länsimaiden välinpitämättömyys.

- Ongelma ei ole asenteissa vaan siinä, että suuri osa amerikkalaisista ei välitä Venäjästä. Moskovaa se ärsyttää, sillä se haluaa, että Venäjää pidetään merkittävänä valtiona, Moshes kuvaa.

Mosheksen mielestä lännen kuva Venäjästä ei ole mustavalkoinen vaan itse asiassa lähempänä totuutta kuin koskaan aikaisemmin. Siihen kuuluvat myös Venäjän ihmisoikeus- sananvapaus- ja oikeusvaltion ongelmat, joita esimerkiksi internetin ansiosta ei voi enää piilotella.

- Se on surullinen kuva, mutta se on totuudenmukaisempi kuin koskaan.

Euroopassa ja Yhdysvalloissa oli pitkään toiveita siitä, että Venäjän avautuminen toisi merkittäviä bisnesmahdollisuuksia. Länsi on kuitenkin Mosheksen mukaan joutunut pettymään.

- Länsimaat eivät voi olla Venäjän kanssa samaa mieltä mistään, ei Syyriasta, ei Kosovosta, ei Georgiasta eikä WTO:sta. Kumppanuus Venäjän kanssa ei vastaa odotuksia, Moshes sanoo.