Venäjän-tutkija Arto Luukkanen katsoo Venäjän saavuttaneen voiton Suomen suvereniteetista sunnuntaina, kun ulkoministerit Erkki Tuomioja (sd.) ja Sergei Lavrov tapasivat Luxemburgissa.

Arto Luukkasen mielestä Tuomioja myönsi tapaamisessa, että Suomen lainsäädäntö ei riitä Venäjän kansalaisten tapauksessa.

– Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov marssi eilen iloisena ja onnellisena yöpuulle, Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

MTV3 kertoi eilen ministerien tapaamisesta. Ulkoministeri Tuomioja kertoi MTV3:lle ministereiden olleen tapaamisessa yhtä mieltä siitä, että Suomen ja Venäjän kannattaa lisätä yhteistyötään, jotta lapsikiistojen kaltaisia tapauksia ei pääse syntymään.

Tuomioja viittasi elokuisiin puheisiin viranomaisyhteistyön lisäämisestä. Maiden viranomaisten yhteistyön lisäämisen tavoitteena on välttää lapsiasioiden nousu poliittisen vastakkainasettelun aiheiksi.

Venäjän ja Itä-Euroopan yliopistolehtorina Helsingin yliopiston Renvall-instituutissa toimivan Arto Luukkasen mielestä ylimääräiseen yhteistyöhön suostuminen on virhe. Se asettaa Suomessa asuvat venäläiset poikkeusasemaan Suomen lakien edessä, hän tulkitsee.

– Ulkoministerimme Erkki Tuomioja heitti Luxemburgin illassa kasallisen sitä maamme suvereniteetin päälle ja avasi maamme lainsäädännön apposen avoimeksi. Tähän riitti pelkästään se, että hän tunnusti sen, että Suomen lainsäädäntö ei riitäkään Venäjän kansalaisten tapauksessa. Tarvitaan kuulemma yhteistyötä, Luukkanen kirjoittaa.

Ministeri Tuomioja sanoo Uudelle Suomelle, että Luukkasen väitteet ovat "täyttä roskaa". Ulkoministerin mukaan mitään mitään uutta lainsäädäntöä tai Venäjän ja Suomen välistä sopimusta ei ole tulossa, eikä Venäjä ulkoministerin mukaan ole saanut erityisasemaa. Lue Tuomiojan haastattelu täältä.

Arto Luukkasen mukaan Venäjän saavutus on historiallinen.

–Ei edes Bobrikov saavuttanut sortovuosien aikana venäläisille 1. luokan kansalaisuutta, hän kärjistää.

Luukkasen mielestä Venäjän Suomeen kohdistama ”disinformaatiokampanja” onnistui täydellisesti. Etenkin Venäjän valtiollisessa mediassa on kerrottu virheellisiä tietoja venäläislasten huostaanotoista Suomessa, ja Suomi on joutunut oikomaan käsityksiä ministerien suulla.

–Disinformaation resepti oli yksinkertainen: 5 % totta siteeksi ja 95 % valhetta, Luukkanen sanoo.

Luukkasen mukaan Venäjän mediassa esiintyneet hurjat väitteet todistavat, että kyse oli suunnitellusta kampanjasta.

–Tavallisesti media ei ottaisi tällaista tuulesta temmattua juttua edes harkittavaksi. Nyt on kuitenkin sellainen tilanne, että mikä tahansa älytön ja tuulesta temmattu juttu meni venäläiseen mediaan. Senaatintorilla tapahtuvat kaappaukset ja muut älyttömyydet, hän ihmettelee.