Keskustelu omistajaohjausministeri Sirpa Paateron (sd) Veikkausta koskevista lausunnoista jatkuu. Paatero esiintyi maanantaina Ylen A-studiossa kommentoimassa Ylen MOT:n tekemää selvitystä valtionyhtiö Veikkauksesta.

LUE MYÖS:

”Paateron haastattelu oli varoittava esimerkki siitä, kun politiikassa valta, intressit & valvonta sotkeutuvat keskenään. Kenen intressejä ministeri ajaa rahapeliasiassa? Haastattelun perusteella vaikutti, että hän on Veikkauksen edunvalvoja. Kuka hoitaa valtion omistajaohjauksen?” politiikan tutkija Johanna Vuorelma kysyy Twitterissä.

”Omistajapolitiikan rajanvedot ovat häilyviä ja jännitteisiä. Yhtäältä valtion pitää pystyä puuttumaan yhtiöiden toimintaan, toisaalta myös omistajaohjausta valvotaan tarkkaan. Tässä tapauksessa jää epäselväksi, kenen intressejä ministeri ajaa - vieläpä kyseenalaisilla faktoilla”, Vuorelma jatkaa.

LUE MYÖS:

Liberaalipuolueen Helsingin piirin puheenjohtaja Amos Ahola puolestaan kysyy blogissaan, miksi yksikään eduskuntapuolue ei kritisoi rahapelijärjestelmäämme. Eduskuntapuolueista kuitenkin Liike Nytin Hjallis Harkimo on kritisoinut Veikkauksen tilannetta.

”Normaalisti oppositio olisi raakkumassa irtopisteitä ministerin valheista. Mutta tällä kertaa Suomen poliitinen kenttä on kollektiivisen hiljaa”, Ahola kirjoittaa.

Hän vastaa kysymykseen:

”Merkittävä osa Veikkauksen rahoja nauttivista järjestöistä on aina ollut poliitikkojen miehittämiä. Yhdelläkään eduskuntapuolueella ei Veikkaus-pelissä ole puhtaita jauhoja pussissa.”

LUE MYÖS:

Helsingin Sanomien haastattelemat THL:n ja Ehkäisevän päihdetyön (Ehyt) asiantuntijat pitävät joitain Paateron väitteistä kyseenalaisina. Paatero esimerkiksi väläytti, että ihmiset saattaisivat pelata jotain muuta peliä, jos peliautomaatteja ei olisi tarjolla. THL:n erikoistutkija ja riippuvuuksiin perehtynyt dosentti Sari Castrén kuitenkin sanoo, ettei tämä argumentti päde peliriippuvaisia koskevien tutkimusten valossa.

THL:n erikoistutkija Jani Selin puolestaan ihmettelee Paateron lausuntoa siitä, että peliautomaattien paikat arvioidaan tarkasti.

”Tietojeni mukaan arviointikriteerinä on ollut ennen kaikkea se, missä koneet tuottavat parhaiten”, Selin sanoo HS:ssa.

Paatero puuttui Veikkauksen toimintaan syyskuussa, kun yhtiön mainonnasta oli noussut kohu. Syyskuussa päätettiin muun muassa vähentää Veikkauksen peliautomaatteja ja poistaa poliitikot Veikkauksen hallituksesta.