Suomalainen vasemmisto on kovan paikan edessä sopeutuessaan eurooppalaiseen vasemmistoaatteen kiihtyvään nousuun, arvioi historiantutkija Jussi Jalonen blogissaan Uuden Suomen Puheenvuorossa.

Jalonen analysoi pitkään ja huolellisesti kirjoituksessaan sitä, miksi vasemmisto – ja samalla sen äärilaita – näyttää saavan pitkästä aikaa lisää kannatusta ja vaikutusvaltaa eurooppalaisessa politiikassa.

Ensimmäinen askel on todennäköinen vaalivoitto eurovaaleissa.

Mielenkiintoisesti laitavasemmiston nousu liittyy euroopanlaajuiseen oikeistopopulismiin ja jopa äärioikeistoon. Vasemmiston kannatus on Jalosen tulkinnan mukaan vastareaktio konservatiiviselle, kansallismieliselle oikeistopopulismille.

Oikeistopopulismi puolestaan on kansalaisten mielenilmaus maltillista oikeistoporvarisuuntausta vastaan.

- Protestin ytimessä on perinteisen oikeiston vankka sitoutuminen EU-projektiin, mikä monissa maissa on eurokriisin oloissa näyttäytynyt kansallisten arvojen laiminlyöntinä ja lietsonut kansallismielisen reaktion, Jalonen kirjoittaa blogissaan.

- Avain laitavasemmiston nousuun on todennäköisesti ainakin osin juuri oikeistopopulismin esiinmarssissa.

Vasemmiston kannatus on selvässä nousussa eurovaaliennusteissa. Esimerkiksi tänään Helsingin Sanomissa julkaistun ennusteen mukaan eurooppalaiset vasemmistopuolueet olisivat saamassa jopa 7 prosentin osuuden europarlamentissa. Kasvua vuoden 2009 noin 4,8 prosentin kannatukseen olisi näin noin puolet, 2,2 prosenttiyksikköä.

Jalonen huomauttaa, että samaan ryhmään Suomen vasemmistoliiton kanssa kuuluvat GUE / NGL –ryhmään esimerkiksi Etelä-Euroopan aidot kommunistit.

- Lähtökohtiensa vuoksi kovan linjan kansallismieliset puolueet ovat suhtautuneet kielteisesti myös vasemmistoon. Viimeksi tästä nähtiin Suomessa esimerkki toissapäivänä, kun perussuomalaisten Timo Soini pilkkasi vasemmiston Paavo Arhinmäkeä "kommunistiksi", Jalonen kirjoittaa.

- Soinin katkeruus on ymmärrettävää, sillä potkiessaan eurooppalaisen vasemmiston kuolleeksi luultua ruumista ovat oikeistopopulistit onnistuneet vain havahduttamaan sen apatiastaan.