Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ehdottaa blogissaan, että Suomeen tulisi perustaa korkean valmiustason joukkoja, jotka muodostettaisiin reserviläisistä ja kantahenkilökunnasta.

– Riippuen ajatusmallista, tarvitaan ainakin pari pataljoonaa tällaisia joukkoja. Joukoilla olisi kaikki paitsi asevarustus valmiina kotona (työpaikalla), ja sen pitää olla sitoutunut koulutukseen samalla intensiteetillä kuin moni kilpaurheilija. Täysi toimintakyky pitää kyetä saavuttamaan vuorokaudessa, Salonius-Pasternak kirjoittaa.

Blogissaan Salonius-Pasternak kertaa Ukrainan kriisin kahta pääopetusta. Hänen mielestään kriisi on ensiksikin osoittanut, että Suomi valitsi oikein, kun se vastoin muiden eurooppalaisten valtioiden linjaa päätti ylläpitää kansallista puolustuskykyä, eikä ryhtynyt mitoittamaan asevoimia uudelleen kriisinhallintatehtäviä varten.

– Eteenpäin katsoen tärkein opetus on, että Puolustusvoimien on heti toteutettava ne taistelujoukkojen valmiuteen liittyvät puutteet, joiden muuttunut ympäristö on osoittanut olevan todellisia, Salonius-Pasternak toteaa.

Tämän vuoksi Salonius-Pasternak ehdottaa korkean valmiustason pataljoonien perustamista.

– Näiden joukkojen lisäksi tarvitsemme tietenkin edelleen suurta sodan ajan joukkoa (nykyisin vajaa 240 000 sotilasta), ja sen tueksi paljon laajemman (täydennys-) reservin, mistä joukkoja voidaan täydentää sodan pitkittyessä.

– Näemme Ukrainassa, että toisin kuin moni oli kuvitellut, ei moderni hybridi-sota välttämättä ole lyhyempi ja osastojen koulutuksella (ml. täydennysreservi) on ratkaiseva merkitys taistelunkestävyyden ja tehtävien suorittamisen kannalta pitkällä aikavälillä.