Eduskuntavaalit käydään yhä paikallistasolla, toteaa e2-tutkimuslaitoksen tutkija Jussi Westinen tekemänsä tilastollisen tarkastelun perusteella. Westinen kirjoittaa havainnoistaan Puheenvuoron blogissaan.

Tunnetut nimet ottavat tilaa julkisuudessa, mutta tämä ei kerro vaalien todellisesta kuvasta, Westinen alustaa.

”Lähes kaikkien kuntien ääniharavat olivat paikallisia ehdokkaita. Ääniharavaksi nousee vain harvoin ehdokas, joka ei ole samasta seutukunnasta, naapurikunnasta tai jolla ei ole mitään siteitä kuntaan”, Westinen kirjoittaa.

”Ani harva eturivin poliitikko nousee ääniharavaksi useassa eri kunnassa. Antti Rinne oli ykkönen vain kotikunnassaan Mäntsälässä ja Petteri Orpo ei yhdessäkään kunnassa. Li Andersson sen sijaan ylsi ykkössijalle Turun lisäksi myös Paimiossa, Kaarinassa ja Vehmaalla.”

Peräti 51 prosentissa manner-Suomen kunnista ääniharava oli omasta kunnasta, Westinen kertoo.

”Ainoastaan neljässä Uudenmaan kunnassa eniten ääniä saanut ehdokas tuli kunnan ulkopuolelta. Näissäkin tapauksessa ääniharava oli naapurikunnasta.”

Joka kolmas kuntatason ääniharava on siitä seutukunnasta, jonka alueella kunta sijaitsee. Jos varteenotettavaa oman kunnan ehdokasta ei ole, valitaan lähellä asuva.

Westisen mukaan vain kuudesosassa Suomen kuntia ääniharava tulee oman seutukunnan ulkopuolelta. Kevään eduskuntavaaleissa ehdokkaiden joukosta löytyi kolme harvinaislaatuista ääniharavaa – ehdokasta, joka ylsi ääniharavaksi ”vieraassa” maakunnassa.

”Kuvaavaa on, että kokonaan toisen maakunnan ehdokas kelpasi ykköseksi vain kolmessa Suomen 295 kunnasta. Eteläsavolainen Antti Häkkänen (kok.) oli ykkönen Haminassa, eteläpohjalainen Antti Kurvinen (kesk.) Isossakyrössä ja keskipohjalainen Mauri Peltokangas (ps.) Laihialla. Isokyrökin siirtyy osaksi Etelä-Pohjanmaan maakuntaa 2021 ja on Kurvisen kotikunnan Kauhavan naapurikunta”, Westinen kirjoittaa.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä ääniä kerännyt Häkkänen kuului koko Suomen suurimpiin ääniharaviin eduskuntavaaleissa yli 20 000 äänellään. Peltokangas keräsi Vaasan vaalipiiristä yli 13 000 ääntä ja Kurvinen samoin Vaasasta yli 5400 ääntä.