Historiantutkija ja valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka pitää luonnollisena, että Venäjä on noussut Suomessa kuumana käyvän kaksoiskansalaisuuskeskustelun pääteemaksi.

–Mikään ei velvoita Suomea tarjoamaan kenellekään mahdollisuutta edistää Suomen virkakoneistossa jonkun muun valtion kuin Suomen etuja. Siksi on luonnollista, että Venäjä on noussut kaksoiskansalaisuudesta riehahtaneen keskustelun pääteemaksi, Tarkka toteaa blogissaan.

Hän huomauttaa, että Venäjän kansalaisuuslaki näyttää velvoittavan myös sen valtioalueen ulkopuolella asuvat kansalaiset edistämään Venäjän etuja.

–Sen lainsäädäntö rohkaisee heitä käyttäytymään muita maita loukkaavalla ja vahingoittavalla tavalla. Ei ole mitään estettä kirjoittaa lakiin, että Suomen turvallisuushallinnon virkoihin ei oteta henkilöitä, jotka ovat sitoutuneet palvelemaan jonkun muun valtion etuja. Venäjä jos mikä maa ymmärtäisi tämän, sillä niin se tekee itsekin, Tarkka kommentoi.

Hän korostaa aikaisemmin viikolla kirjoittamassaan toisessa blogissa, että monessa asiantuntijatehtävässä suomalainen virka ja muu kuin suomalainen passi eivät sovi yhteen. Tarkan mukaan ongelma ei poistu edes sillä, että virkamies luopuu kaksoiskansalaisuudesta.

–Kuuliainen velvollisuudentunne toisaalle voi silti jatkua. Turvallisuusviranomaisten pitää muistaa se.

Keskustelu kaksoiskansalaisista sai alkunsa Ylen uutisoitua kaksoiskansalaisiin liittyvistä poikkeusratkaisuista puolustusvoimissa. Nimeltä mainitsematon upseeri kertoi viikolla Ylelle, että ”puolustusvoimissa on ohjeistettu, mihin tehtäviin tiettyjen maiden kaksoiskansalaisia voi varusmiespalvelukseen määrätä ja mihin ei”.

Jo aiemmin Kainuun prikaatista on vahvistettu, että eräässä prikaatin koulutushaaratilaisuudessa oli virheellisesti tiedotettu, että kaksoiskansalaisia ei oteta minilennokkikoulutukseen.

Jukka Tarkka huomauttaa, että kahta passia kantava varusmies on eri asemassa kuin virkamies, jolla on kaksoiskansalaisuus.

–Varusmiespalvelus on Suomen kansalaisuuteen perustuva velvollisuus. Virkamies on pyrkinyt asemaansa, ja työhönottaja edellyttää häneltä muitakin asioita kuin kansalaisluotettavuutta, hän sanoo.

Tarkan mukaan varusmiespalvelus voi olla ainakin joillekin maahan muuttaneille nuorille eräänlainen Suomeen samaistumisen riitti.

–Sitä ilmiötä ei ehkä kannattaisi heikentää eristämällä kahden passin koulutettavat muista. Silloin pitäisi uskoa siihen, että sotilasvala voittaa toisen niistä passeista, joita muutamilla valaparaatissa marssivilla ehkä on takataskussaan.

Lisää aiheesta:

Kaksoiskansalainen ehdottaa: ”Virkaan hakevalta sitoumus luopua toisesta kansalaisuudesta”

Suomen venäjänkieliset huolissaan uudesta laista: ”Pelon signaaleja Suomen ulkopuolelle”

Suomenvenäläinen kertoo painostuksesta: ”Ovelle tuli miehiä – tiesivät äitini osoitteen”