Venäjä-tuntija Arto Luukkanen kirjoittaa Puheenvuoro-blogissaan , että Venäjä "elää sotapsykoosissa", joita on nostatettu suurilla väestönsuojeluharjoituksilla.

Venäjän ja lännen välit ovat viilentyneet selvästi Syyrian siviilien pommittamisen takia.

– Venäjä näyttää voittavan tämän sotapokerin; esimerkkinä tästä on se, että Venäjän presidentti ilmoitti että maa peruuttaa sopimuksen ylimääräisen aseplutoniumin hävittämisestä. Kaliningradiin vietiin Iskander-ohjuksia ja samalla loukattiin tietoisesti Suomen ilmatilaa. Samaan aikaan Syyriaan on viety nykyaikaisia ilmatorjuntaohjuksia mallia S-300, Luukkanen kirjoittaa.

– Kaikkien näiden toimenpiteiden tarkoituksena on ilmeisesti viestiä siitä, että Venäjä on valmis todelliseen yhteenottoon USA:n kanssa. Hinnasta viis, Luukkanen jatkaa.

Lue myös:

Vladimir Putinilta kysyttiin Syyrian siviileistä – tyly vastaus

”Suomi taas korvat luimussa Venäjän edessä”

Venäjän tuntija: Vladimir Putin käyttää Syyriassa samoja keinoja kuin Tšetšeniassa

Vakava huoli Venäjän ja USA:n väleistä - Ex-diplomaatti: ”Aseellinen yhteenotto on mahdollinen”

Venäjältä suora varoitus USA:lle: ”Emme aio katsella sivusta”

Luukkasen mukaan Venäjän julmuus Syyriassa ei ole vahinko.

– Siviilien murskaamisen tarkoituksena on lähettää alueen ihmisille viesti siitä, että heitä odottaa armoton kohtalo mikäli he eivät alistu. Myös Tšetšenian kokemukset vaikuttavat; maan armeija oppi kantapään kautta, että vihamielinen siviiliväestö on murskattava mahdollisimman raa’asti ja brutaalisti. Tällöin varsinainen miehittäminen voi onnistua vähin omin uhrein, Luukkanen kirjoittaa.

Luukkanen uskoo myös, että Venäjän ”kaikki tai ei mitään” -asenteen takana on maan vaikea taloudellinen tilanne.