Itä-Suomen yliopiston sotahistorian dosentti Markku Salomaa on huolissaan Venäjän asetestauksista. Hän kommentoi viime viikon pieleen mennyttä ohjuskoetta Ylen Ykkösaamussa tiistaina.

Venäjä on antanut tapauksesta niukasti tietoja, mutta Salomaan mukaan kyse oli risteilyohjuksesta, jolla presidentti Vladimir Putin rehvasteli viimevuotisessa linjapuheessaan. Nato on antanut tälle superaseelle koodinimen SSC-X-9 Skyfall, mutta Venäjällä se tunnetaan nimellä Burevestnik.

LUE LISÄÄ: Trump täräytti julki koodinimen ”Skyfall” – nokittaa Putinille superaseesta

Salomaan mukaan kyseessä on hyvin poikkeuksellinen ohjusjärjestelmä. Skyfall-ohjuksen laukaisukokeita on tehty yhteensä 13, joista 11 epäonnistui täysin tuorein tapaus mukaan lukien. Kaksi onnistui osittain.

Salomaan mukaan testauksista ongelmallisen tekee se, ettei Skyfall-hanke ole Venäjän ainoa asehanke. Venäjällä kehitetään lisäksi ydinvoimalla kulkevaa torpedoa Poseidonia, jossa on Salomaan mukaan hiukan samanlainen toimintamekanismi kuin Skyfallissa.

”Kun itse ohjusteknologiaan tuodaan jo ydinvoima, se tuo mukanaan valtavasti riskejä”, Salomaa sanoi Ykkösaamussa.

Juuri tästä syystä amerikkalaiset luopuivat vastaavista kokeiluista 1960-luvun alkupuolella.

”Nyt tällainen riski kävi toteen asutulla alueella. Seuraukset olivat aika dramaattisia.”

Salomaan mukaan 194 000 ihmistä määrättiin pysyttelemään sisällä. Monet panikoituivat ja ostivat joukolla jodi-tabletteja.

”Kyse on aika vakavasta asiasta, mutta säteilytaso ei ollut huolestuttava kuitenkaan.”

Esimerkiksi CNN pohtii artikkelissaan, onko onnettomuus uusi Tšernobyl ja huomauttaa, että usein salailu lisää pelkoja peittelystä. CNN päätyy kuitenkin vertaamaan tapausta pikemminkin 19 vuoden takaiseen sukellusvene Kurskin uppoamiseen, joka johti yli 100 merimiehen kuolemaan ja oli Putinille PR-kastastrofi. Kyseessä oli Venäjän laivaston pahin sukellusveneonnettomuus.

Tšernobyliin viime viikon tapaus ei vertaudu. Salomaan mukaan alkuvaiheessa säteilytaso vastasi määrää, jonka saa keuhkoröntgenissä. Lopputaso vastaa ammattilentäjien vuosittaista kosmista säteilyannosta.

LUE MYÖS: Ydinsäteilyä aiheuttanut räjähdys tappoi 7 Venäjällä – Stuk: Suomi säästyi säteilyltä

Dosentti arvelee, että venäläiset tähtäävät näillä aseilla neuvottelupöytään ja kiristävät jotakin amerikkalaisilta. Hän viittaa erityisesti strategisten aseiden rajoittamissopimukseen, jonka määräaika irtautumiselle tai muutosaikeille päättyy ensi vuoden helmikuussa.

Salomaan mukaan Putinin pelikäsi on huono, sillä tällaisilla tuloksilla ei ole paljon arvoa.

”Tämä on ennen kaikkea vaarallinen ase venäläisille itselleen. Sanoisin näin, että näistä pitää ehdottomasti päästä eroon ja luopua tällaisista hankkeista tavalla tai toisella, mutta tämä on Vladimir Putinille imagokysymys.”

Salomaa huomauttaa, että Putin meni julkistamaan aseiden olemassaolon, vaikka todellisuudessa niitä ei ole. Hän nimesi kuusi asejärjestelmää, jotka ovat vasta kehittelyvaiheessa ja loi valtavat paineet Venäjän asevoimille toteuttaa kyseiset hankkeet.

Salomaa olettaa, että Venäjä uusii vastaavia kokeita joitakin kertoja.

”Heidän on tavallaan nyt pakko onnistua ainakin kerran. Sen jälkeen sitten oikeasti neuvotellaan.”

Salomaan mukaan onnettomuudessa räjähti tavanomainen nestäminen rakettipolttoaine, mikä hajotti ydinreaktorin, jossa oli uraania. Sitä ongitaan nyt dosentin mukaan merestä 230 metrin syvyydestä.

Jatkokokeissa riskit ovat suuret. Toinen hanke pelottaa dosenttia silti vielä enemmän.

”Kauhulla odotan sitä, että Venäjä alkaa kokeilla ydinvoimalla kulkevaa torpedoa Poseidonia.”

”Siihen voi sisältyä vielä suurempia riskejä. Jos se karkaa käsistä, mitä sitten tapahtuu?”

Salomaan mukaan Poseidonia on kokeiltu ensimmäisen kerran jo pari vuotta sitten.

LUE MYÖS: Pieni ydinreaktori räjähti, 5 venäläistä kuoli – Testasivat ilmeisesti Putinin uutta Skyfall-superasetta