Kansainväliseen politiikkaan erikoistuneen ajatuspaja Chatham Housen tutkija Keir Giles odottaa Venäjän presidentin Vladimir Putinin puuttuvan pian Valko-Venäjän tilanteeseen.

Valko-Venäjän presidentti Aleksander Lukašenko soitti lauantaina Putinille. Hän kertoi ennen soittoaan medialle, että viime viikonlopun vaalien jälkeen Valko-Venäjällä puhjenneet levottomuudet eivät uhkaa enää vain Valko-Venäjää. Esimerkiksi Financial Times tulkitsee lausunnon tarkoittavan sitä, että Lukašenko aikoo pyytää Putinilta apua tilanteen hoitamiseen.

”Valko-Venäjän tilanne on ollut pitkää vakaa, koska Lukašenko on onnistunut tasapainoilemaan Venäjän ja lännen välillä ja hyötymään maksimaalisesti molemmista. Valko-Venäjän levottomuudet ovat aina tarjonneet tilaisuuden Venäjän puuttumiselle tilanteeseen ja nyt pikainen ja päättäväinen interventio alkaa näyttää mahdolliselta, jopa sotilaalliseen toimintaan asti”, Giles kirjoittaa mielipidekirjoituksessaan Politicossa.

Hän vertaa tilannetta Ukrainan tapahtumiin.

”Moskova on toiminut nopeasti välttääkseen täydellisen katastrofin. Valko-Venäjän ja Ukrainan välillä on paljon eroja, mutta myös paljon samankaltaisuuksia. Valko-Venäjän epävakaus ja mahdollisuus maan ajautumisesta lännen vaikutusvallan piiriin ovat Kremlin silmissä yhtä huolestuttavia kuin Ukrainan tapahtumat vuonna 2014”, Giles arvioi.

Hän varoittaa Euroopan unionia siitä, että Valko-Venäjän ja Lukašenkon eristäminen esimerkiksi pakotteilla johtaisi maan ajautumiseen lähemmäs Venäjää.

”Valko-Venäjän pokeripelissä voittajan käsi on Venäjällä.”

Myös kansainvälisen politiikan asiantuntija, Ruotsin entinen pää- ja ulkoministeri Carl Bildt arvioi, että vain Venäjän sotilaallinen väliintulo voi pelastaa Lukašenkon.

”Sen lisäksi että Venäjä lähettäisi armeijan aseet räiskyen, sillä ei ole paljoakaan mitä se voisi tehdä pelastaakseen Lukašenkon”, hän tviittasi lauantaina.

Kremlin tiedotteen mukaan Lukašenko ja Putin painottivat keskustelussaan, että ”yritykset vahingoittaa maiden väisiä suhteita on saatava loppumaan”.

Minskin jättimielenosoitukset ovat jatkuneet lauantaina, kun ihmiset ovat kokoontuneet kunnioittamaan mielenosoituksissa kuolleen henkilön muistoa.

Viron, Latvian ja Liettuan pääministerit vaativat lauantaina uusia vaaleja Valko-Venäjlle. Asiasta uutisoi muun muassa BBC.

”Vaadimme vapaita ja oikeudenmukaisia vaalejaja Valko-Venäjän viranomaisia pidättäytymään väkivallasta rauhallisia mielenosoittajia kohtaan ja vapauttamaan kaikki poliittiset vangit ja pidätetyt”, Baltian maiden pääministerit totesivat yhteisessä lausunnossaan.

Lue lisää: