Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen ehdottaa, että pääministerin paikalta eronnut sdp:n puheenjohtaja Antti Rinne voitaisiin nimittää puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajaksi.

”Tällöin Rinne ei olisi osa ministeristöä, mutta osallistuisi hallituksen politiikkaan”, hän pohtii Twitterissä.

Lue lisää:

Sdp:n pääministeriehdokkaan valitsevat puoluevaltuutetut sunnuntaina.

Ehdokkaita vaalissa on kaksi: vantaalainen Antti Lindtman ja tamperelainen Sanna Marin.

Lue myös:

Ronkainen ennakoi äänestyksestä Lindtmanin ja Marinin välillä tiukkaa.

”Voisiko kuitenkin käydä niin että Lindtman joka tapauksessa ministeriksi ja Rinne ek-ryhmän johtajaksi”, hän kysyy.

Valtiotieteen emeritusprofessori Heikki Paloheimo huomauttaa, että uuden pääministerin ei kannata ottaa hallitukseensa pääministerin tehtävästä juuri eroamaan joutunutta sdp:n puheenjohtajaa.

”Se synnyttäisi hallituksen sisälle epävarmuutta tuovaa kaksoisjohtajuutta. On parempi, että Rinne voi esittää uudelle hallitukselle toiveitaan sdp:n puoluehallituksen päätöksinä ja uusi pääministeri voi vastaavasti kertoa sdp:n puoluehallitukselle, mitä hallituksen rauhaan kuuluu”, hän kommentoi Facebookissa.

Uusi Suomi ja Iltalehti selvittivät, kummalla on tällä hetkellä enemmän suosiota puoluevaltuustossa, Marinilla vai Lindtmanilla. Kyselyyn osallistui 40 puoluevaltuutettua. Heistä 30 kertoi suosikkinsa. Kymmenen puoluevaltuutettua ei ollut päättänyt, kumpaa äänestää sunnuntaina, tai ei halunnut kertoa suosikkiaan.

Kantansa päättäneiden puoluevaltuutettujen keskuudessa Marin johtaa kilpailua prosentein 53–47. Marinia kertoi tukevansa 16 puoluevaltuutettua, Lindtmania 14.

Lue lisää:

Sdp:n entinen puoluesihteeri, nykyisin Liike nytissä vaikuttava viestintäyhtiö Kreabin toimitusjohtaja Mikael Jungner arvioi Antti Rinteen toiminnan tuovan lisää tukea Lindtmanille.

”Marin oli selkeästi edellä Lindtmania demareiden puoluevaltuutetuissa, mutta nyt tilanne on tasoittunut. Lindtman kirii. Yksi syy tuohon saattaa olla Rinteen puhelut, jossa hän soittaa tovereille ja hakee tukea Marinia. Osa nimittäin kokee nuo puhelut hyvin ahdistavina”, Jungner tviittasi perjantaina.

Lue myös: