Sekä ajatuspaja Eurasia Groupin tutkija Willis Sparks että Ruotsin entinen pääministeri, nykyisin kansainvälisen politiikan kommentaattorina profiloitunut Carl Bildt arvioivat Venäjän presidentin Vladimir Putinin olevan tyytyväinen Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin virkarikossyytteeseen.

Willis arvioi omassa katsauksessaan eri suurvaltajohtajien reagoivan eri tavoin Trumpin tapaukseen.

”Donald Trump tulee olemaan erittäin huolissaan. Se on hyvä uutinen heille, jotka haluavat hänen pysyvät kansainvälisten liiketoimien ulkopuolella. Esimerkiksi Kiinan presidentti Xi Jinping on luultavasti oikein tyytyväinen. Myös Euroopan johtajat voivat nyt huokaista helpotuksesta kauppasodan ja Naton arvostelun suhteen. Toisaalta esimerkiksi Britannian Boris Johnson varmasti toivoisi enemmän tukea Trumpilta”, hän kirjoittaa.

”Vladimir Putin on joka tapauksessa tyytyväinen. Jos virkarikossyyte vahvistaa Trumpin asemaa, hän voi luottaa jatkossakin siihen, että hänellä on yksi amerikkalainen liittolainen. Jos Trump kaatuu, Putin nauttii ruman amerikkalaisen spektaakkelin seuraamisesta”, Sparks jatkaa.

Hän varoittaa samalla tilanteen vaikutuksista Yhdysvaltain ulkopolitiikkaan.

”Trump saattaa suunnitella hyökkäystä jonnekin vaihtaakseen puheenaihetta politiikassa.”

LUE MYÖS:

Toisaalta Sparks arvioi virkarikossyytteen tekevän Trumpista aikaisempaa sovittelevamman suhteessa ulkovaltoihin.

”Hän tarvitsee jotakin näytettävää äänestäjilleen. Jokainen presidentti haluaa vahvat osakemarkkinat vaalien alla ja sopimus, joka laimentaisi jännitteitä Kiinan kanssa olisi tähän juuri sopiva. ”

Carl Bildt kommentoi samaa teemaa ennakoimalla, että Yhdysvaltain Ukraina-politiikka on kärsimässä sisäpoliittisesta kamppailusta. Myös hän nostaa esiin Venäjän.

”Yhdysvaltain Ukraina-politiikka on nyt uppomassa Washingtonin politiikan myrkylliseen suohon. Kremlissä on pakko olla hillittyä riemua”, Bildt kommentoi Twitterissä.

Myös Willis Sparks muistuttaa Ukrainan tarvitsevan hyviä suhteita Yhdysvaltoihin.

”Ukrainan presidentti tarvitsee hyvät suhteet niin republikaaneihin kuin demokraatteihinkin. Hän tulee kuitenkin olemaan virkarikostutkinnan keskiössä ja häntä tullaan painostamaan molemmilta puolilta.”

Donald Trumpia koskeva virkarikosmenettely käynnistettiin tiistaina. Taustalla on Donald Trumpin heinäkuinen puhelu Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa. Trumpin katsotaan painostaneen ukrainalaista kollegaansa tutkimaan demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivän Joe Bidenin pojan Hunter Bidenin toimia.

Joe Biden on demokraattipuolueen esivaalien suosikki. Häntä pidetään siis todennäköisenä Trumpin haastajana vuoden 2020 marraskuussa koittavissa presidentinvaaleissa.

Sparksin mukaan tapahtumat voivat johtaa siihen, että Bidenin asema heikkenee ratkaisevasti, eikä häntä lopulta valitakaan presidenttiehdokkaaksi.

LUE LISÄÄ: