Ajatushautomo Atlantic Councilin kokenut Itä-Euroopan asiantuntija, ekonomisti ja Boris Jeltsinin venäläishallinnon neuvonantajiin kuulunut Anders Åslund pitää Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamista Venäjän presidentin Vladimir Putinin kanssa jo etukäteen epäonnistuneena.

–Me kaikki tiedämme, että Trumpin tapaaminen Putinin kanssa Helsingissä 16. heinäkuuta on aivan liian todennäköisesti täysi katastrofi. Eikö tätä katastrofia voida pysäyttää? Koska Trump ei onnistunut saamaan mitään Kim Jong-unilta, hän ei mitenkään voi saada mitään Putinilta, Åslund kirjoittaa Twitterissä.

Trump allekirjoitti Pohjois-Korean johtajan Kin Jong-unin kanssa hiljattain Singaporen tapaamisessa asiakirjan, jossa sitouduttiin edistämään rauhaa Korean niemimaalla. Trump hehkutti tapaamisen jälkeen, että Korean niemimaan ydinaseriisunnasta tulee totta.

Nyt viikonloppuna Pohjois-Korea kuitenkin syytti Yhdysvaltoja ”gangsterimaisesta” toiminnasta ja siitä, että sitä patistetaan liikaa ydinaseriisuntaan. Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo vieraili Pohjois-Koreassa tällä viikolla.

Pohjois-Korea varoitti Reutersin mukaan tänään omassa lausunnossaan, että sen päättäväisyys ydinaseriisunnan suhteen ”saattaa horjua”.

Trumpin ja Putinin tapaaminen on huolestuttanut monia tutkijoita ja asiantuntijoita etukäteen. Tasavallan presidentti Sauli Niinistö sanoi lauantaina Ilta-Sanomien haastattelussa olevansa Venäjän presidentin Vladimir Putinin ja Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tapaamisen osalta optimisti, mutta näkevänsä myös uhkakuvia.

Sotatieteiden tohtori, kyberturvallisuuden professori Jarno Limnéllin mukaan nyt kannattaa tarkkaan seurata, mitä Suomesta viestitään seuraavien viikkojen aikana.

–Kannattaa tarkoin seurata, mitä Suomesta viestitään seuraavien viikkojen aikana - niin idässä kuin lännessä. Viesteillä voi olla pitkäaikaisia vaikutuksia Suomelle, hän tviittaa.

Useat tutkijat ovat tapaamista ennakoidessaan nostaneet esiin Krimin. Muun muassa amerikkalainen ulkopolitiikan analyytikko, historioitsija Max Boot ja arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin johtaja Ian Bremmer uskovat Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ilmoittavan Krimin kuuluvan Venäjälle. Myös valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka ja Ruotsin entinen pääministeri Carl Bildt ovat nostaneet Krimin esiin ennakoidessaan Trumpin ja Putinin tapaamista.

Myös Anders Åslund pitää todennäköisenä, että Trump julistaa Krimin kuuluvan Venäjälle.

–Mitä myönnytyksiä Trump voi tehdä? USA:n kongressilla on viimeinen sana Venäjä-pakotteisiin. Trump saattaa pitää kiinni taannoisesta lausunnostaan, jonka mukaan Krim kuuluu Venäjälle siellä asuvan venäläisväestön vuoksi, ja jättää lausuntonsa seuraukset avoimiksi. Hän saattaa myös luvata, että Yhdysvallat vähentää tukeaan Ukrainalle. Tästä Helsingin huippukokouksessa näyttää olevan tulossa tuhoisa Jalta kakkonen, Åslund kommentoi Atlantic Councilin blogissa.

Lue myös:

Sauli Niinistö Trumpin ja Putinin tapaamisesta IS:lle: ”Toivotaan parasta, mutta varaudutaan pahempaan”

Paavo Väyrynen ennakoi Trumpin ja Putinin tapaamista: ”Vahvistaisi kansainvälistä turvallisuutta”

Analyytikolta jäätävä arvio Trumpin ja Putinin tapaamisesta: ”Täysin tilanteeseen sopivaa, että järjestetään Helsingissä”

Vladimir Putinin ja Donald Trumpin tapaaminen huolestuttaa asiantuntijoita: ”Varsinainen luuranko Kremlin kaapissa”