Yhdysvaltain presidentti Donald Trumpia usein kovin sanoin arvostellut geopolitiikan asiantuntija, ajatushautomo Eurasia Groupin perustaja ja New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer arvioi, ettei läpimurto Etelä- ja Pohjois-Korean neuvotteluissa olisi ollut mahdollinen ilman Trumpin aktiivista puuttumista asiaan.

–Olen kuluneen vuoden aikana ollut hyvin kriittinen Trumpin ulkopoliittisten harha-askelten vuoksi, mutta historiallienn läpimurto Etelä- ja Pohjois-Korean tilanteessa ei olisi onnistunut ilman Yhdysvaltain presidentin painostusta ja päämäärätietoisuutta. Trump ansaitsee täyden kunnian, Bremmer kirjoittaa Twitterissä.

Hän ehdottaa myös Nobelin rauhanpalkintoa Trumpille, Kiinan presidentille Xi Jinpinglle, Etelä-Korean presidentille Moon Jae-inille ja Pohjois-Korean johtajalle Kim Jong-unille.

Moon Jae-in ja Kim Jong-un tapasivat perjantaina. He julistivat yhdessä aikovansa riisua Korean niemimaan kokonaan ydinaseista. Lisäksi Koreoiden johtajat kertoivat aikovansa allekirjoittaa rauhansopimuksen, joka päättäisi muodollisesti yli 60 vuoden ajan jatkuneen sotatilan maiden välillä.

Trump kertoi tiedotustilaisuudessaan jatkavansa edelleen Pohjois-Korean painostamista, kunnes konkreettisia edistysaskelia on otettu.

–Vain aika näyttää, mitä tapahtuu. Koskaan aikaisemmin neuvotteluissa ei kuitenkaan ole päästy näin pitkälle. Jatkan Pohjois-Korean painostamista enkä aio toistaa aikaisempien amerikkalaishallintojen virheitä, hän sanoi Reutersin mukaan.

Ajatuspaja Carnegien Aasiaan erikoistunut tutkija Paul Haenle epäilee, ettei Pohjois-Korea kuitenkaan täysin luovu ydinaseista.

–Koreioiden välit näyttvät nyt paremmilta, mutta Pohjois-Korea ei kuitenkaan ole suoraan sanonut sitoutuvansa ydinaseista luopumiseen, hän kommentoi Financial Timesille.

Lue lisää: Korean historiallinen sopu ihmetyttää: Kim Jong-un puhuu jopa ”yhdestä valtiosta”