Historioitsija, lakimies ja kokenut diplomaatti Jukka Seppinen arvioi, että perussuomalaiset ovat nostamassa profiiliaan Suomen EU-eron puolesta. Hän viittaa muun muassa puolueen kuntavaalivideoon, jossa perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho sanoo ”otetaan Suomi takaisin”.

”Persupolitiikka on selvästi nostamassa maksimaalisesti profiilia Suomen EU-eron puolesta. Se on tietysti populistinen huuto, mutta sama huuto johti Isossa-Britanniassa sekavaan EU-eroon, täpärästi”, muun muassa Suomen integraatiopolitiikkaa tutkiva Seppinen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Hän varoittaa, että EU-ero voisi olla Suomelle kohtalokas, toisin kuin Britannialle.

”Länsimaisen demokratian historiallinen esitaistelija Iso-Britannia on kuitenkin samassa rintamassa länsimaisen demokratian esitaistelijaksi nousevan EU:n kanssa, vaikkei olekaan tulevaisuudessa sen jäsen. Länsimaisen demokratian puolustamisen liima pitää nämä tekijät väistämättä yhteistyössä keskenään, kun autokratia nousee muualla maailmassa. Uskon, että Yhdysvallat pysyy tulevaisuudessa tämän liiton vankkana osasena. Brexit ei siis ole fataali riski Britannialle, vaikka mielestäni kyllä huono vaihtoehto. Suomelle ero EU:sta saattaisi olla fataalikin.”

Seppinen uskoo, että kansallisuus tulee olemaan tulevaisuuden EU:ssa edelleen syvä identiteettikysymys kaikille EU-kansalaisille. Valistunut EU-kansalainen arvostaa kaikkien EU:n osasten paikallisten, alueellisten tai valtiollisten identiteettikysymysten esteetöntä kehittämistä. Silti EU-solidaarisuus kehittyy yhteisten rauhan varmistamisen, taloudellisen ja sivistyksellisen hyvinvoinnin kehyksen puitteissa. Siihen EU tarvitsee niin sotilaallista kuin ns. pehmeätä voimaa ja lujuutta.”

Pitkän uran ulkoasiainhallinnossa tehnyt Seppinen sanoo suoraan, että länsimaisen demokratian puolustaminen on Suomessa ollut useassa vaiheessa ”hiuskarvan varassa”.

“Usein olen joutunut itse henkilökohtaisesti eri voimien ytimeen. Olen kulkenut Suomen kansallinen intressi edellä muusta välittämättä. Puolueettomuuden eli länsimaisen demokratian puolustamisen ydinasiat kulkivat presidentti Urho Kekkosen tuella operatiivisestikin ajoittain työpöytäni kautta monen kiihkeän vuoden aikana. Sitä oppia en unohda. Persupolitiikka johtaisi Suomen uudelleen todellisiin vaaran aikoihin, joista ehkä emme sitten selviäisikään”, hän kommentoi.

Lue seuraavaksi: