Valtio-opin emeritusprofessori Heikki Paloheimo katsoo, että keskustan puheenjohtajan Katri Kulmunin ero valtiovarainministerin paikalta kertoo keskustan kannatuslaskun aiheuttamasta paniikista.

”Katri Kulmuni päätti kantaa vastuun esiintymiskoulutussähläyksestä eroamalla valtiovarainministerin tehtävästä. Oliko moka niin suuri, että se antoi aiheen erota? Ero ministerin tehtävästä taitaa kertoa siitä, että Keskustaväki on puolueen kannatusalhon synnyttämässä paniikissa”, Paloheimo kommentoi Facebookissa julkaisemassaan kirjoituksessa.

Hän huomauttaa, että kantamalla vastuun esiintymiskoulutuskohusta eroamalla ministerin tehtävästä Kulmuni samalla välttää vastuun hallituksen edessä olevien poikkeuksellisten vaikeiden talouspäätösten tekemisestä.

”Kantamalla pienemmän vastuun, Kulmuni välttää suuremman vastuun kantamisen”, Paloheimo sanoo.

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund Åbo Akademista uskoo, että Kulmuni joutuu jättämään myös keskustan puheenjohtajuuden.

” Keskustan puheenjohtajuus mennee myös vaihtoon. Aikamoinen on Suomen politiikan tahti. Tulee väistämättä mieleen, että Katri Kulmuni kulkee hallituksesta pois ajamansa Antti Rinteen tietä. Salamavauhdilla”, hän tviittaa.

Kuntaoikeuden tutkijatohtori Matti Muukkonen katsoo, että Kulmuni säästää ratkaisulla sekä itseään että puoluetta.

”Fiksu veto.”

Samalla Muukkonen huomauttaa, että Suomessa on nyt tilanne, jossa kahta suurinta puoluetta johtaa henkilö, joka ei ole hallituksessa.

(Juttu jatkuu upotusten alla.)

”Jos mennään ennenaikaisiin vaaleihin...”

Heikki Paloheimo arvioi, että jos keskusta päätyy lähtemään myös hallituksesta, vaihtoehdot uuden hallituksen muodostamiseksi ovat vähissä.

”Jos mennään ennenaikaisiin vaaleihin, puolueiden nykyisillä gallupkannatussuhteilla sdp:n ja kokoomuksen pitäisi vaalien jälkeen löytää yhteistyön edellytykset, jos tavoitteena on toimiva enemmistöhallitus. Sekään ei nykyisen ilmapiirin perustella näytä aivan ilmeiseltä vaihtoehdolta”, Paloheimo pohtii.

Ylen eilen torstaina julkistamassa tuoreimmassa kannatusmittauksessa sdp:n kannatus kasvoi yli prosenttiyksikön 23,2 prosenttiin. Sen sijaan keskustan kannatus heilahti reilummin alaspäin, 1,5 prosenttiyksikköä 10,7 prosenttiin. Suurin oppositiopuolue perussuomalaiset on kannatusmittauksen kakkosena 18,1 prosentilla ja toiseksi suurin oppositiopuolue kokoomus kolmantena 17,5 prosentilla. Vihreät nousi keskustan ohi neljänneksi nyt 11,9 prosentin kannatuksella.

Paloheimon mukaan asetelma ei lupaa hyvää hallituspuolueiden yhteistyölle.

”Jos sdp haluaa Marinin hallituksen pysyvän pystyssä, se joutuu hallituksessa hyväksymään ratkaisuja, jotka ovat omiaan nostamaan keskustan kannatusta. Mutta onko sellaisia ratkaisuja? Keskustan kannatuskriisi on syvä ja saa aikaan kriisejä hallituksessa.”