Ajatuspaja Eurasia Groupin tutkija Mujtaba Rahman katsoo, että Euroopan komission esittämä elpymisrahasto ei voi mitenkään toimia koronaviruksen aiheuttaman talouskriisin hoitamisessa euroalueella.

”Se ei yksinkertaisesti ole tarpeeksi”, hän toteaa kolumnissaan Politicossa.

Rahman muistuttaa, että EU-mailla on edessään poikkeuksellisen vaikeat neuvottelut, koska niin sanotut niukat maat yhdessä Suomen kanssa vastustavat pakettia kiivaasti. Se tarkoittaa sitä, että hyvin todennäköisesti elpymisvälinettä ei hyväksytä ensi viikonlopun huippukokouksessa.

”Se taas tarkoittaa sitä, että esimerkiksi Italia ei saa paketista rahaa ennen kuin vuoden 2021 lopulla. Merkittävät summat ovat tulossa vasta paljon myöhemmin, liian myöhään, jotta paketilla voitaisiin estää Italian syöksyminen syvään lamaan ja julkisen velan raketoiminen.”

Italiassa paketin venyminen tarkoittaa poliittisten jännitteiden kiristymistä. Rahman ennustaa pääministeri Giuseppe Conten joutuvan taipumaan pyytämään rahaa vakausmekanismi EVM:stä, mikä taas tarkoittaa hallituksen kaatumista. Italian päähallituspuolue Viiden tähden liike pelkää EVM:ään liittyviä ehtoja ja vastustaa sen käyttöön ottamista siksi raivokkaasti.

Rahmanin mukaan tilanne ei ole yhtään helpompi Espanjassa, jossa maata hallitsee heikko vähemmistöhallitus.

”Samaan aikaan pohjoisen Euroopan maat alkavat puhua elvyttämisen sijaan sopeutumisesta, koska koronakriisi on pohjoisissa maissa lievempi ja siten myös siitä toipuminen nopeampaa. Ne tulevat silloin vaatimaan Brysseliltä myös tiukempaa budjettikuria”, Rahman ennustaa.

Lue seuraavaksi: