Helsingin yliopiston yliopistonlehtori Johanna Vuorelma arvioi, että vihreiden puheenjohtajaksi lauantaina valittu Pekka Haavisto tuo puolueelle turvallisuutta, mutta ei välttämättä ääniä.

”Tuttu puheenjohtaja tuo puolueelle varmasti turvallisuutta, mutta ei välttämättä ääniä. Ristiriita tasa-arvoa kannattavan omakuvan ja toiminnan välillä ilmeinen. Uskottavuus kiinnittyi konkarimieheen”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Vihreiden puoluevaltuuskunta valitsi Haaviston puolueen johtoon 40 äänellä, vastaehdokas Outi Alanko-Kahiluoto sai vain yhden äänen. Vuorelma arvioi muun muassa Etelä-Suomen Sanomien julkaisemassa STT:n haastattelussa, että tämä näyttää ulospäin ”aika erikoiselta”.

”Kokenut nainen ei saanut puolueen sisällä lainkaan kannatusta, ja hänen ehdokkuutensa ikään kuin ylenkatsottiin. Haluttiin nimenomaan vanha, miespuolinen konkari, joka sitten edustaa uskottavuutta”, Vuorelma sanoo.

Eduskuntatutkimuksen keskuksen erikoistutkija Jenni Karimäki arvioi STT:lle, että puoluevaltuuskunta halusi palauttaa uskoa vihreisiin ja äänestäjien luottamusta puolueeseen.

Pekka Haavisto on yksi vihreiden perustajajäsenistä ja hän nousi eduskuntaan ensimmäisen kerran vuonna 1987. Haavisto oli vihreiden ensimmäinen ministeri, hän oli Paavo Lipposen hallituksen ympäristöministeri vuonna 1995. Haavisto toimi vihreiden puheenjohtajana aiemmin 1993-1995.

Vihreät joutui valitsemaan uuden puheenjohtajan pikaisella aikataululla, sillä Touko Aalto luopui puheenjohtajuudesta sairastumisensa vuoksi vain puolitoista viikkoa sitten.

Vihreiden kannatus on ollut laskussa yhtäjaksoisesti lähes vuoden. Parhaimmillaan vihreille mitattiin kuntavaaleista alkaneen nousun jälkeen 17,8 prosenttia Ylen puoluekannatusmittauksessa ja nyt laskua on tullut noin viisi prosenttiyksikköä 12,9 prosenttiin tällä viikolla julkaistussa Alma-gallupissa.

Lue myös:

Pekka Haavistolta ensimmäiset linjaukset hallitukseen – Muistutti kahdesta ydinvoimaerosta

Outi Alanko-Kahiluoto onnittelee Pekka Haavistoa: ”Poliitikko, jolta olen itse oppinut paljon”

Vihreiden johtoon murskaluvulla valittu Pekka Haavisto: ”Tilanne on poikkeuksellinen”

Nyt siitä puhutaan jo ääneen: Touko Aallon sairastuminen tuotti kriisin – Puheenjohtajalla rooli myös galluplaskussa