Eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilä arvioi rkp:n aloitteesta tehdyn eduskunnan istumajärjestyksen muutoksen tarkoittavan kahta asiaa.

”Jos istumajärjestyksen edelleen katsotaan heijastavan jollain tasolla puolueiden ideologioita, tarkoittaisi se ainakin kahta asiaa. Ensimmäiseksi sitä, että rkp katsoo edustavansa nyt jotain olennaisesti muuta kuin vuodesta 1907 vuoden 2019 maaliskuuhun. Toiseksi tämä tarkoittaisi sitä, että muut puolueet tulkitsevat perussuomalaisten olevan oikeistolaisempi puolue kuin ikl tai pop”, hän kirjoittaa Facebookissa.

Ikl on eduskunnassa vuosina 1933-1944 istunut äärioikeistolainen puolue. Pop puolestaan on perustuslaillinen oikeistopuolue, jolla oli kansanedustajia vuosina 1973-1979 ja 1983-1987.

”On historiallisesti mielenkiintoista, että nyt tapahtuneen siirron käynnistänyt rkp ei hievahtanut paikaltaan kohti salin keskustaa silloinkaan, kun eduskunnassa istui oikeasti äärioikeistolainen puolue eli Isänmaallinen kansanliike IKL vuosina 1933-1944. Ikl:n ryhmä istui kokoomuksen ja rkp:n välissä. Rkp pysyi oikeassa laidassa silloinkin, kun eduskunnassa oli perustuslaillisen oikeistopuolueen ryhmä”, Jokisipilä kommentoi.

Eduskunta päätti istumajärjestyksen muuttamisesta tiistaina. Perussuomalaiset siirrettiin keskustan ja vihreiden välistä äärimmäiseen oikeaan laitaan ja rkp siirtyi laidasta perussuomalaisten, kokoomuksen ja kristillisdemokraattien yli aivan salin keskikäytävän tuntumaan. Lue lisää: Nyt tuli niitti: Eduskunnan istumajärjestys päätetty

Eduskuntaryhmittäin eli puolueittain istuminen on Jokisipilän mukaan ollut käytäntö yksikamarisen eduskunnan alusta saakka vuodesta 1907. Muodollinen päätös asiasta tehtiin ensimmäisen kerran vasta vuonna 1919. Tämän jälkeen istumajärjestys on yleensä päätetty puhemiehistön ehdotuksesta kunkin valtiopäivien toisessa istunnossa.

”Pääosin järjestys on noudattanut klassista vasemmisto-oikeisto -jakoa. Äärimmäisenä vasemmalla on istunut skdl ja sen jälkeen vasemmistoliitto, äärimmäisenä oikealla rkp ja muut siinä välissä”, hän kertoo.

Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman kommentoi istumajärjestyksen muuttamista tuoreelta Twitterissä viittaamalla Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjetyksiin. Lindtmanin mukaan muutokset eivät määritä minkään puolueen paikkaa poliittisella kentällä.

”Ryhmät totesivat, että mikäli puhemiesneuvosto esittää, että eduskunnan uusi istumajärjestys pohjautuu Euroopan parlamentin ja Pohjoismaiden neuvoston istumajärjestykseen, eduskuntaryhmät toteavat osaltaan, että mahdolliset uuden istumajärjestyksen aiheuttamat muutokset eivät määritä minkään puolueen paikkaa poliittisella kentällä.”

Ennen näitä valtiopäiviä istumajärjestyksestä on Markku Jokisipilän mukaan tullut erimielisyyttä kolme kertaa aiemmin:

Vuonna 1962 Suomen kansanpuolueen ryhmä olisi halunnut siirtyä maalaisliiton ja kokoomuksen välistä vasemmalle maalaisliiton ja sosialidemokraattien väliin. Tähän ei kuitenkaan suostuttu. Vuosina 1975 ja 1979 smp:n ryhmä istutettiin kokoomuksen oikealle puolelle, kun puolue itse olisi halunnut pysyä entisellä paikallaan keskustan ja sosialidemokraattien välissä.

Lue myös:

Sdp:n kansanedustaja istumajärjestyksestä: Jussi Halla-aho uhriutuu tekopyhästi – ”Ei tätä tarvitse hävetä ja peitellä”

Tähän kuvaan perussuomalaiset nyt vetoaa - Professori: ”Keskellä kulkee Suomen herravihalinja”

Perussuomalaiset istumajärjestyksestä: Takana 100 vuoden perinne – ”Eduskunnan arvo EU-parlamentin alaiseksi”