Helsingin yliopiston poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen arvioi, että perussuomalaisten uusi varapuheenjohtajisto saattoi muodostua esteeksi hallitusyhteistyön jatkumiselle.

–Sipilän puheesta fiilis, että Halla-aho ei olisi ollut ongelma hallitukselle vaan varapuheenjohtajien arvaamattomuus, hän kommentoi Twitterissä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) tiedotustilaisuuden aikana.

Sipilä nosti tiedotustilaisuudessa esiin Euroopan parlamentissa istuvan Halla-ahon aikomuksen johtaa perussuomalaisia Brysselistä.

–Hänellä oli siihen ajatus, miten se toimisi, hän rakentaisi sitä varapuheenjohtajiston ja puoluetoimiston varaan. Ministeri Orpon kanssa vierastimme tätä, Sipilä totesi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajiksi nousivat viikonloppuna Laura Huhtasaari, Teuvo Hakkarainen ja Juho Eerola.

Ronkainen nostaa esiin myös Sipilän maininnan ministerivalinnoista. Sipilän mukaan Halla-aho ei kertonut nimiä, mutta ”hyvistä vinkeistä oli odotettavissa tilanne, ettei kaikilla ministerinimillä olisi ollut sitä luottamusta, mikä täytyy olla”.

Ronkainen tulkitsee tämän niin, että Halla-ahon ministerivalinnat olisivat olleet ”liian hasardeja”.

–Jos juttu kiinni enemmän Huhtasaaresta, Hakkaraisesta ja Eerolasta kuin Halla-ahosta niin perussuomalaiset heitti itse itsensä hallituksesta. Jos taas Halla-aho itse ei halunnut ministeriksi, hän heitti perussuomalaiset hallituksesta.Jos taas Sipilä ja Orpo eivät tarjonneet Halla-aholle ministerin salkkua, he heittivät perussuomalaiset hallituksesta, hän kuvailee.

Lue lisää:

Juha Sipilä: Näihin asioihin hallitus kaatui