15-vuotias kanadalaisnuorukainen on saattanut löytää tutkijoille aiemmin tuntemattoman mayakaupungin, kertovat tiedotusvälineet ympäri maailmaa.

Päivitys 11.5.: teoria ja väitetty löytö on kyseenalaistettu laajalti. Lue lisää päivitetystä jutustamme.

William Gadoury kiinnostui muinaisista sivilisaatioista vuonna 2012, kun mayojen kalenteri päättyi. Siitä lähtien hän on tutkinut mayakaupunkien sijainteja. Gadoury on huomannut, että muinaisten kaupunkien sijainnit liittyvät tähdistöihin.

Gadoury kertoo yllättyneensä itsekin havainnostaan, että suurempien mayakaupunkien sijainnit näyttäisivät liittyvän tietyn tähtikuvion kirkkaimpiin tähtiin.

Gadoury tutki 22 tähdistöä ja havaitsi niissä yhteyden 117 mayakaupunkiin Meksikossa, Guatemalassa, Hondurasissa ja El Salvadorissa. Kun Gadoury testasi teoriaansa vielä yhteen tähdistöön, hän huomasi, että yhteen kirkkaimmista tähdistä ei näyttänyt liittyvän kuviota. Hän päätyi teoriaan, jonka mukaan Jukatanin niemimaan viidakossa Meksikossa täytyy olla vielä yksi muinainen kaupunki.

Kanadan avaruushallinnon satelliittikuvat ovatkin osoittaneet, että näin näyttäisi olevan. Löytöä ei ole kuitenkaan vielä vahvistettu.

New Brunswickin yliopiston tutkijat kertovat Daily Telegraphin mukaan olevansa ällistyneitä siitä, että joku näin nuori on tehnyt tällaisen löydön. Tutkijat arvioivat, että Gadouryn havainto liittää tähdet ja kaupungit yhteen on poikkeuksellinen ja uusi aihepiirin tutkijoille.

Gadoury itse kertoo Gizmodon mukaan ihmetelleensä, miksi mayat eivät rakentaneet kaupunkejaan esimerkiksi vesistöjen lähelle. Gadoury sanoo ajatelleensa, että ehkä sijaintipäätös liittyikin mayojen palvomiin tähtiin.

Telegraphin mukaan muinaiskaupunki on yksi suurimmista mayojen keskittymistä, jos löytö vahvistetaan.