Yhdysvaltain vetäytyminen INF-ydinsulkusopimuksesta on saanut vauhtiin arvailut siitä, mistä kansainvälisestä sopimuksesta presidentti Donald Trump vetää Yhdysvallat pois seuraavaksi.

Muun muassa Yhdysvaltain entinen Moskovan-suurlähettiläs, nykyisin Stanfordin yliopiston professorina työskentelevä Michael McFaul uskoo, että kyseessä voisi olla Nato.

”Mitä seuraavaksi? Nato?” hän tviittaa.

Myös New York Times on pohtinut mahdollista Natosta vetäytymistä. Lehden mukaan Trump on viime vuonna sanonut useita kertoja avustajilleen, että hän haluaa Yhdysvaltojen vetäytyvän Natosta. Lehti kertoi reilu viikko sitten kongressin pohtivan jo toimia tämän estämiseksi. Trump on myös toistuvasti vaatinut Naton eurooppalaisia jäsenmaita korottamaan puolustusbudjettejaan tuntuvasti.

Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola arvioi, että Yhdysvaltojen Natosta vetäytyminen täydellisesti ilman kongressin tukea on mahdotonta.

”Nato-jäsenyys on viety lukuisiin lakeihin, joiden perumisessa ja muuttamisessa tarvitaan kongressia. Presidentti voisi kyllä ilmoittaa Natolle USA:n vetäytymisestä, jolloin alkaisin vuoden vetäytymisaika. De facto Presidentti voisi todeta, ettei USA täytä kansainvälisiä sitoumuksiaan esimerkiksi 5. artiklan suhteen. Hän voisi jättää kongressin käyttämiä varoja käyttämättä. Presidentin tahtoa tarvitaan laajaan joukkoon keskeisiä aktiviteettejä”, hän kommentoi Twitterissä.

Aaltola muistuttaa, että Naton kannatus on Yhdysvalloissa korkea.

”USA:n jäsenyys olisi jäädytettynä, ja seuraava presidentti voisi aktivoida sen uudestaan. Vakavampi seuraus olisi Naton pelotteen romahtaminen”, hän arvioi.

Aaltolan mukaan USA:n osittainen vetäytyminen muuttaisi Naton luonnetta.

”Se olisi eurooppalainen Nato +Kanada. Usko kollektiivisen turvallisuuden ratkaisuihin toisaalta romahtaisi. Seurauksena rajuja, tempoilevia lisäsatsauksia omaan puolustukseen. Epävakautumista.”

(Juttu jatkuu tviittien alla.)

Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori Jyri Raitasalo arvioi, että Yhdysvaltojen irtautuminen Natosta olisi radikaali muttei Donald Trumpin presidenttikaudella täysin poissuljettu toimi.

”Trump tunnetaan mieltymyksestään äärimmäisiin toimintatapoihin”, hän huomauttaa Vieraskynä-kirjoituksessaan Helsingin Sanomissa.

Raitasalon mukaan se, että kongressi on valmis rajoittamaan presidentin mahdollisuuksia irrottaa Yhdysvallat Natosta kuvastaa Washingtonin kaoottista tilannetta.

”Tämä kaaos kyseenalaistaa Yhdysvaltojen sitoutumisen Euroopan puolustamiseen ja heikentää Naton yhtenäisyyttä”, hän sanoo.

Raitasalo huomauttaa samalla, että Naton yhtenäisyys ja sen kollektiivisen puolustuksen uskottavuus ovat jo joka tapauksessa kärsineet kolauksen. Naton eurooppalaisten jäsenmaiden on hänen mukaansa aika tehdä johtopäätökset ja vahvistaa puolustuskykyään.

”Naton kollektiivisen puolustuksen kriisi ei vaikuta Suomeen – ainakaan välittömästi. Voimme kuitenkin ottaa siitä opiksi. Kansainvälinen puolustusyhteistyö on tärkeää, mutta viime kädessä jokainen valtio vastaa ensisijaisesti itse omasta puolustuksestaan ja turvallisuudestaan. Tätä vastuuta ei voi ulkoistaa muille”, hän kommentoi.

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo ilmoitti perjantaina, että Yhdysvallat vetäytyy lyhyen ja keskipitkän matkan ohjuksia rajoittavasta INF-sopimuksesta. Venäjän presidentti Vladimir Putin sanoi lauantaina, että myös Venäjä lopettaa INF-sopimuksen noudattamisen. Yhdysvallat solmi keskipitkän matkan ydinohjukset kieltävän INF-sopimuksen Neuvostoliiton Mihail Gorbatšovin kanssa presidentti Ronald Reaganin kaudella vuonna 1987.

Ulkopoliittisen instituutin tutkija Matti Pesu sanoo, että Venäjä sai INF:n osalta sen, minkä halusi.

”Ohjusohjelma jatkuu, Yhdysvallat saa syyt niskoilleen. Moskovan politiikkaa Washington tuskin olisi saanut muutettua, mutta sopimuksesta lähtö olisi voinut olla hallitumpi, jos olisi edes yritetty lisätä sotilaallista ja poliittista painetta”, hän tviittaa.

Lue myös:

Ruotsin Nato-kannalle pyyhkeet Suomen eduskunnasta: ”Umpiperä”

Asiantuntija Donald Trumpin Venäjä-ilmoituksesta: ”Euroopassa tuskin ollaan kovin tyytyväisiä”

Donald Trumpin uusin liike jakaa tutkijat: ”Voi olla historiallinen askel”