Ajatushautomo Eurasia Group varoittaa geopoliittisesta tilanteesta alkanutta vuotta luotaavassa katsauksessaan, jossa perinteisesti listataan vuoden 10 suurinta riskiä.

–Geopoliittiset riskit ovat suurimmat koko sinä aikana, kuin olemme tehneet näitä katsauksia. Olemme syvällä geopoliittisessa taantumassa. 2018 on vaarallinen vuosi, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer kommentoi.

Eurasia Group varoittaa erityisesti valtiojohtajien virheistä ja terrorismista.

–Emme ole kolmannen maailmansodan kynnyksellä, mutta maailma on vaarallisempi kuin aikaisemmin. Näyttää hyvin todennäköiseltä, että poliittiset päättäjät tekevät virheen, joka johtaa yhteenottoon, katsauksessa todetaan.

Ajatushautomo mainitsee erikseen Pohjois-Korean.

–Emme ennusta sotaa, mutta se on todennäköisempi kuin aikaisemmin. Meillä ei ole ollut suurta geopoliittista onnettomuutta sitten Kuuban ohjuskriisin. 2018 saattaa olla vuosi, jolloin tämä muuttuu, Bremmer sanoo.

Eurasia Group ennakoi, että Pohjois-Korea jatkaa ohjuskokeitaan, mutta ei kuitenkaan tee suoraa iskua Yhdysvaltoihin. Japanin alueelle ulottuvat ohjuskokeet ovat katsauksen mukaan kuitenkin äärimmäisen vaarallisia ja voivat kärjistää tilanteen.

Euroopassa kaikki katseet kohdistuvat Italiaan

Ajatushautomo uskoo terrori-iskujen jatkuvan Lähi-idässä, Pohjois-Afrikassa ja Etelä- sekä Kaakkois-Aasiassa.

–Lisäksi useat Isisin taistelijat ovat palanneet Eurooppaan, mikä kasvattaa terrori-iskujen riskiä. Katastrofaalinen isku Yhdysvalloissa on epätodennäköinen, mutta jos sellainen tapahtuu, on vaarana, että Donald Trump ylireagoi. Myös Euroopassa uudet iskut voivat vahvistaa populistisia liikkeitä, jotka ajavat aikaisempaa äärimmäisempää politiikkaa.

Myös hollantilainen varainhoitotalo ABN Amro nostaa omassa katsauksessaan esiin populismin ja poliittiset riskit. Ne ovat sen mukaan ajankohtaiset Italiassa maaliskuun alussa pidettävien parlamenttivaalien vuoksi.

–Emme usko Italian joutuvan tilanteeseen, jossa eurosta eroaminen tulisi ajankohtaiseksi. Silti euroskeptinen liike on vallalla useissa Italian olennaisissa puolueissa.

Saman asian mainitsee suomalainen Front Capital omassa katsauksessaan.

–Kannatuskyselyjen mukaan Italian oppositiopuolueet ovat lisänneet kannatustaan loppuvuoden aikana ja EU- ja euromyönteinen, keskustavasemmistolainen PD on jäänyt huomattavasti jälkeen sekä populistisesta Viiden tähden puolueesta, että keskustaoikeiston koalition kannatuksesta.

Brittiläisen varainhoitajan Aberdeen Standard Investmentsin politiikan analyytikon Stephanie Kellyn mukaan Italian kaksi euroskeptistä puoluetta eli Viiden tähden liike ja Lega Nord ovat kuitenkin muuttuneet vähemmän kärkeviksi rahaliiton arvostelussaan vaalien alla.

–Viiden tähden liike on jopa ilmoittanut olevansa ”pro-EU”-puolue ja sanonut ajavansa uudistuksia, joilla kasvatetaan Euroopan parlamentin valtaa, hän kommentoi katsauksessaan.

Lue myös: ”Donald Trumpin jälkeen suurin poliittinen riski on Euroopassa”