Viikonloppuna tuli tieto, että Kyproksella on havaittu deltakroniksi nimetty delta- ja omikronvariantin yhdistelmä.
Uutissivusto Bloomberg kertoi lauantaina, että Kyprokselta on löytynyt uusi koronavirusvariantti, joka on yhdistelmä delta- ja omikronvarianteista.
Kyproksen yliopiston professori Leondios Kostrikis kertoi sivuston mukaan kyprolaisella televisiokanavalla, että löydetty muunnos on nimetty deltakroniksi.
Kostrikisin tutkimusryhmä oli tuolloin tunnistanut 25 tapausta ja tilastollisen analyysin perusteella näytti siltä, että yhdistelmäinfektion suhteellinen esiintymistiheys oli korkeampi sairaalaan joutuneiden koronapotilaiden keskuudessa verrattuna muihin koronapotilaisiin.
Helsingin Sanomien haastattelema Helsingin yliopiston zoonoosivirologian professori Olli Vapalahti arvioi kuitenkin, että ”deltakronissa” kyse lienee laboratorion virheestä.
”Periaatteessa tällaisen yhdistelmäviruksen syntyminen deltan ja omikronin välillä niin sanotun rekombinaation kautta on toki mahdollista. Tässä tapauksessa kyseessä on todennäköisimmin uutisankka ja laboratoriossa tapahtunut kontaminaatio”, hän sanoo lehdelle.
Juttu jatkuu kuvan jälkeen.
Laboratoriossa tapahtuneella kontaminaatiolla tarkoitetaan sitä, että tutkittavaan näytteeseen pääsee vahingossa jotakin ei-toivottua ainetta.
Koronamuunnosten tunnistamisessa eli sekvensoinnissa yhdessä vaiheessa viruksen noin 30 000 emäksen perimä monistetaan tietynlaisilla alukkeilla. Alukkella tarkoitetaan lyhyttä dna-juostetta, joka toimii dna:n kopioimisen aloituskohtana.
”Tilanne sopii siihen, että yksi tällaisilla alukkeilla monistettu perimän pätkä on poiminut laboratoriosta omikronia deltamuunnoksen sijaan. Se ei ole sinänsä hämmästyttävää, tällaista tapahtuu välillä sekvensoinnissa”, Vapalahti kuvaa lehdelle.
Hän arvioi, että tutkijat eivät ole ottaneet huomioon laboratorionäkökulmaa siinä, kuinka sekvenssit syntyvät.
LUE SEURAAVAKSI: