Saksalaiset koronaviruksen tutkijat ovat havainneet, että viruksen sairastuttamat potilaat menettävät yleisesti maku- ja hajuaistinsa useaksi päiväksi.

Professori Hendrik Streeck kertoo Frankfurter Allgemeine -lehden haastattelussa, että Saksassa tutkituista potilaista kaksi kolmasosaa kärsii näiden aistien menetyksestä.

Potilaat eivät enää maista ruokaa tai haista shampoon tai muitakaan voimakkaita hajuja. Näyttää siltä, että aistihavainnot heikkenevät sairauden myöhäisemmässä vaiheessa.

Asiaa on tutkittu sadalta potilaalta, jotka eivät ole olleet kaikkein vakavimmin sairaita.

Kiinasta ei ole raportoitu vastaavaa havaintoa. Saksassa myös ripuli on ollut yllättävän yleistä. Siitä on kärsinyt 30 prosenttia potilaista. Streeckin mukaan se on yllättänyt Saksassa.

Streeckin mukaan ripuli viittaa siihen, että virus hakeutuu mahaan ja suolistoon, mutta virologit eivät ole kuitenkaan löytäneet virusta potilaiden verenkierrosta ja plasmasta.

Hän puhuu koronaviruksesta sars 2 -viruksena ja huomauttaa, ettei se ole yhtä vaarallinen kuin sars 1, koska sars 2 ei tarraudu syvälle keuhkoihin yhtä useasti kuin sars 1 teki. Hän toistaa, että sars 2:sta ei tiedetä todellakaan vielä kaikkea.

Streeckin katsotaan olevan alansa huippuvirologi. Hän on viime vuosina kehittänyt hiv-rokotetta, mutta keskittyy nyt uuden koronaviruksen tutkimiseen. Tutkimusryhmässä työskentelee 40 tutkijaa Bonnin yliopiston virusinstituutissa.

Saksalaisten tutkima pikatesti koronan havaitsemiseksi ei ole osoittautunut luotettavaksi.