Maailman maanviljelykselle elintärkeiden pölyttäjien mehiläisen ja kimalaisten kantojen romahtaminen voi johtua ihmisen toimista, kertoo Nature.

Tiedelehdessä vastikään julkaistu artikkeli käsittelee maanviljelijöiden käyttämien torjunta-aineiden yhteisvaikutuksia mehiläis- ja kimalaisyhdyskunnissa.

Artikkeli on karmeaa luettavaa: 1980-luvulla kehitetyille torjunta-aineille altistuneet kimalaiset kasvoivat pienemmiksi, niiden käyttäytyminen muuttui ja yhdyskunnat tuottivat jopa 85 prosenttia vähemmän uusia kimalaiskuningattaria.

Yhdyskunnat ovat riippuvaisia yhteistoiminnasta, mikä vaikeutui torjunta-aineille altistuneissa pesissä. Yksittäisen mehiläisen tai kimalaisen poikkeava käyttäytyminen esimerkiksi ruoanhakumatkalla ei välttämättä ole tuhoisaa yhteisölle. Kokonaisessa yhteiskunnassa suuri määrä poikkeuksellisesti käyttäytyviä yksilöitä voi kuitenkin aiheuttaa suurta tuhoa, tutkijat epäilevät.

Ongelmia aiheuttivat erityisesti nikotiinista johdetut niin kutsutut neonikotinoidit sekä pyretroidit, joilla korvattiin kaksikymmentä vuotta sitten aiemmin käytössä olleet ihmisille vaaralliset hyönteistuholaisten torjunta-aineet.

Pyretroideja käytetään esimerkiksi kaupoissa myytävissä hyttyssuihkeissa. Ainetta kaupataan kuluttajille myös täiden torjuntaan.

Tutkijat pelkäävät, että neonikotinoidien ja pyretroidien yhteiskäyttö voi vaarantaa pölyttäjien kannat koko kehittyneessä maailmassa. Yksin kumpikaan torjunta-aine ei aiheuttanut yhdyskunnissa kovin suurta häiriötä, mutta altistuminen molemmille aineille yhdessä sai tutkijoitakin pelottavan tuloksen.

Mehiläisten joukkotuhoja on nähty länsimaissa jo useita. Myös Suomen Evira on mukana eurooppalaisessa hankkeessa, jossa selvitetään pölyttäjien outoja katoamisia ympäri maailman.

Eurooppalaisessa mehiläis- ja kimalaistutkimuksessa kuolemien pääsyyksi on epäilty virustautia sekä loisia. Amerikkalainen tutkimus on keskittynyt kemikaalien vaikutukseen.

Mehiläisten ja muiden pölyttäjien katoaminen tarkoittaisi Maapallolle biologista katastrofia. Noin kolmannes ihmisen kuluttamasta ruoasta on riippuvaista hyönteisten pölytyksestä.