Politiikan tutkijat arvioivat hallitustunnustelija Antti Rinteen (sd) Helsingin Sanomille antaman haastattelun jälkeen, että sunnuntaiset neuvottelut keskustan kanssa nousevat keskeiseen asemaan.

Rinne korosti haastattelussa, että niin sanotulla kansanrintamahallituksella eli sdp:n, keskustan, vihreiden ja vasemmistoliiton koalitiolla olisi eduskunnassa 117 paikkaa, kun taas sinipunalla eli sdp:n, kokoomuksen, vihreiden ja rkp:n koalitiolla vain 108 paikkaa. Lue tarkemmin: Antti Rinne vihjasi hallituspohjasta HS:lle: ”Kansanrintamalla rkp:lla vahvistettuna olisi 117 paikkaa”

”Kokoomus vihjannut, ettei lähde, jos vasemmistoliitto mukana. Jos Rinteen intressi saada vihreät ja vasemmistoliitto mukaan niin huomiset neuvottelut keskustan kanssa keskeiset”, poliittisen talouden tutkija Antti Ronkainen toteaa Twitterissä.

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund muistuttaa vaalituloksesta.

”Jos kansanvallan vastuuvaatimuksen esittämisen periaatteella (accountability) on mitään merkitystä Suomessa, olisi keskustan hallituksessa jatkaminen murskatappion jälkeen aikamoinen temppu.”

Ronkainen myöntää Grönlundin olevan oikeassa. Hän huomauttaa kuitenkin, että se saattaa olla kokoomuksen linjan vuoksi ainoa keino saada vaalivoittajat sdp, vihreät ja vasemmistoliitto hallitukseen.

”Vaalituloksen paradoksi.”

Keskusta on toistaiseksi linjannut, että ”ensisijaisesti hallitusvaihtoehdot on tunnusteltava vaalivoittajien kesken”.

”Jos siitä [vaalivoittajien yrityksestä] ei mitään tule, niin sen jälkeen voidaan palata asiaan”, keskustan eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoi tiedotustilaisuudessa maanantaina. Lue tarkemmin: Keskusta vastasi Antti Rinteelle – Yrittäjälinjat ristiriidassa

Kimmo Grönlund arvioi myös, ettei Rinteen Helsingin Sanomille ilmaisemalle huolelle pienpuolueen nostamisesta vaa’ankieliasemaan ole välttämättä perusteita. Rinne sanoi Helsingin Sanomille, ettei saa syntyä sellaista tilannetta, jossa yksi pieni puolue pystyisi vaa’ankieliasemassa dominoimaan.

”Rinteen pelko siitä, että rkp voisi olla hankala vaa’ankielipuolue on turha. Hallituskoalitioiden historian valossa povaan vaikeuksia lähinnä vasemmistoliiton (jos pääsee mukaan), ehkä myös vihreiden kanssa (tuttu ydinvoima)”, hän tviittasi.

Antti Rinteen vihjaus hallituspohjasta on huomattu myös kokoomuksessa. Puolueen kansanedustaja Timo Heinonen myöntää, että ”punamultaa pukkaa”.

”Tällaista tuulta nyt havaittavissa. Punamultaa pukkaa. Olisi katastrofi maamme taloudelle ja hyvälle työllisyyskehitykselle”, hän kommentoi Twitterissä.

Useat kokoomuslaiset ovat viime päivinä linjanneet, ettei puolue lähde samaan hallitukseen vasemmistoliiton kanssa. Viimeksi tällaisen kannan ilmaisi kansanedustaja Sari Sarkomaa lauantaiaamuna.

”Vasemmisto uudistusten jarruttajana, ahkeruutta & yrittäjyyttä rankaisevana ei ole kokoomuksen kanssa hallitusyhteistyöhön sopiva. Ratkaiseva puuttuva tieto on, mikä tarkkaan ottaen on sdp:n vero- ja työllisyyspolitiikan linja. Sen kirkastaminen ratkaisee paljon”, hän tviittasi.

Lue myös: Tuliko nyt uhkavaatimus Antti Rinteelle? BenTV: ”Saa varautua siihen, että kokoomus ei sinne tule, vaikka kutsuttaisiin”

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo arvioi perjantaina, että hänen mielestään on erittäin vaikeaa hallitustunnustelijalla löytää sellainen ohjelma, jossa sekä kokoomus että vasemmistoliitto voisivat olla mukana.

”Tämä selviää ihan ohjelmia vertailemalla. Meidän ensisijainen tavoite on olla mukana sellaisessa hallituksessa, jonka talous-, työllisyyspolitiikan linja on sellainen, että se turvaa kestävällä tavalla suomalaisten hyvinvointipalvelut. Meille ei ole itsetarkoitus päästä hallitukseen. Jos ohjelma ei miellytä meitä, voimme kyllä suunnata matkamme myös oppositioon”, hän sanoi eduskunnassa Verkkouutisten ja Demokraatinmukaan.

Antti Rinne aloittaa eduskuntaryhmien tapaamisen huomenna sunnuntaina.

Ensimmäisenä hän tapaa kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän kello 14. Sunnuntai-iltapäivän aikana Rinne tapaa myös perussuomalaisen eduskuntaryhmän ja keskustan eduskuntaryhmän.

Hallitustunnustelut jatkuvat maanantaina kello 15, jolloin Rinne tapaa vihreän eduskuntaryhmän. Sen jälkeen seuraavat vasemmistoliiton eduskuntaryhmä, ruotsalainen eduskuntaryhmä ja viimeisenä kello 18 kokoomuksen eduskuntaryhmä.

Lisää aiheesta:

Nokittelu hallituksesta uusille kierroksille: ”Kokoomusta ei kiinnosta ihmisoikeudet, kaveeraaminen äärioikeistolaisen puolueen kanssa kylläkin”

Kova hallituslinjaus kokoomuksesta – Li Andersson: ”Näyttää itkupotkuraivarilta”