Suomalainen kotihoidon tukijärjestelmä on tullut tiensä päähän, katsovat sosiaalipolitiikan tutkijat. Turun Sanomien haastattelemien tutkijoiden mukaan kodinhoidon tuki ajaa pahimmillaan naiset köyhyysloukkuun ja vaikeaan työttömyyskierteeseen.

- 25 vuotta voimassa ollut kotihoidon tuki ei toimi enää tämän päivän vaativassa työelämässä. Järjestelmä on tullut tiensä päähän, toteaa sosiaalipolitiikan tutkija Tapio Rissanen.

Kotihoidon tukea voi hakea perhe, jonka lapselle ei ole myönnetty kunnallista päivähoitopaikkaa ja siihen kuuluu vähintään yksi alle 3-vuotias lapsi. Myös perheen yli 3-vuotiaista lapsista voidaan maksaa kotihoidon tukea, jos perheessä on alle 3-vuotias lapsi, joka saa kotihoidon tukea.

Tutkijoiden mukaan järjestelmä liimaa naiset kotiin. Joka toinen suomalainen äiti jää Turun Sanomien mukaan kotiin hoitamaan alle kolmivuotiasta lastaan ja moni heistä jatkaa lasten kaitsemista kotona jopa kymmenen vuotta. Pienten lasten äitin asema työmarkkinoilla onkin heikentynyt 2000-luvulla.

- Hoitotuki on Suomen sosiaalipolitiikan sukupuolisokein ja tiukimmin vaiettu lohko, sanoo Kelan tutkija Anita Haataja.