Sekä London School of Economicsin professori, Pulizer-palkittu tietokirjailija Anne Applebaum että University College of Londonin politiikan tutkija Brian Klaas luonnehtivat Yhdysvalloissa tapahtuneita joukkoammuskeluja ”valkoisen ylivallan terrorismiksi”.

”Kysymys on siitä, milloin alamme puhua kotimaisesta valkoisen ylivallan terrorismista samalla tavoin kuin puhumme ulkomaisesta jihadistisesta terrorismista. Molemmat ovat yhtenäisiä ideologioita, leviävät internetissä ja ääripolitiikka pahentaa niitä. Molemmat vaativat samanlaisia vastauksia”, Applebaum kirjoittaa Twitterissä.

Brian Klaas vertaa tilannetta syyskuun 11. päivän terrori-iskuun vuonna 2001.

”9/11:n jälkeen mattoveitsen vieminen lentokoneeseen tuli vaikeammaksi. Tiukensimme turvallisuustoimia. Sidoimme valtavat resurssit taisteluun jihadismia vastaan. Kun valkoisen ylivallan terroristi murhaa ihmisiä, emme tee yhtään mitään”, hän vastaa Applebaumille.

(Juttu jatkuu tviitin alla.)

Aikaisemmin sunnuntaina arvostettu geopolitiikan asiantuntija, Eurasia Groupin perustaja ja johtaja, New Yorkin yliopiston professori Ian Bremmer kuvaili valkoista nationalismi nykypäivän suurimmaksi terroriuhaksi. Lue tarkemmin: ”Kuinka monia meidän pitää surra ennen kuin toimimme?” – USA:ssa kaksi joukkoammuskelua 24 tunnin sisällä, myös Donald Trump syytösten kohteena

Suomessa Ulkopoliittisen instituutin ohjelmajohtaja Mika Aaltola totesi sunnuntaina, että valkoisen ylivallan ideologiaa ilmentävät viharikokset ovat rinnastettavissa terrorismiin.

”Yksin toimivilla tekijöillä on yhteyksiä suurempiin ryhmittyviin, jotka toimivat esimerkiksi sosiaalisen median foorumeilla ja pelimaailmassa. Yleensä aseeseen tarttuu voimakkaan psyykkisen paineen alla oleva nuori mies”, hän kommentoi Ylelle.

20 ihmistä kuoli ja kymmeniä loukkaantui joukkoammuskelussa ostoskeskuksessa Texasissa. Myöhemmin ainakin 10 ihmistä kuoli ammuskelussa Ohiossa. Lisäksi seitsemän ihmistä loukkaantui iltapäivällä Suomen aikaa Chicagossa, kun Douglas Park -puistoon kokoontunutta joukkoa tulitettiin ohi ajaneesta urheiluautosta.

Poliisi tutkii Texasin ammuskelua mahdollisena viharikoksena. Internetissä julkaistiin vain vajaa puoli tuntia ennen ammuskelua manifesti, jonka poliisi uskoo olevan epäillyn tekijän kirjoittama. Neljän sivun pituinen kirjoitus sisältää rasistisia näkemyksiä latinalaisamerikkalaisia ja maahanmuuttajia kohtaan.

Demokraattipuolueen presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Texasin entinen kongressiedustaja Beto O'Rourke puolestaan osoitti syyttävällä sormella presidentti Donald Trumpia. O´Rourken mukaan Trumpin rasistiset puheet johtavat väkivaltaan.

”Viharikokset ovat olleet nousussa kolmen vuoden ajan, kun valtaa on pitänyt hallinto, jonka presidentti kutsuu meksikolaisia raiskaajiksi ja rikollisiksi” O'Rourke sanoi lehdistölle Texasin ammuskelun jälkeen.

Mika Aaltola on samaa mieltä.

”Julkiseen keskusteluun ovat vaikuttaneet myös muun muassa Yhdysvaltojen presidentin kärkevät puheet. Tämä vaikuttaa erityisesti niihin ihmisiin, jotka ovat valmiiksi täynnä vihaa joitain ihmisryhmiä kohtaan.”

Lue myös:

”Järkyttävintä, mitä olen nähnyt” – Texasin joukkoammuskelua tutkitaan kotimaisena terrorismina

Toinenkin joukkoammuskelu USA:ssa: Ainakin 10 kuollut Ohiossa