Uusien suomalaisten tutkimusten mukaan kännykän säteily hidastaa verenkiertoa ja vähentää happipitoisuutta aivoissa. Lisäksi kännykän käyttö aiheuttaa monille erilaisia oireita, kuten korvien soimista, kuumotusta ja pahoinvointia.

Työterveyslaitos tutki kännykän aiheuttamien RF-kenttien vaikutusta aivojen verenkiertoon. Selvisi, että tutkittavien henkilöiden aivojen veren happipitoisuus laski RF-kentän vaikutuksesta.

– Olimme yllättyneitä tutkimuksen tuloksista. Aiemmissa tutkimuksissa ei olla saatu vastaavia tuloksia, työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Maila Hietanen kommentoi Uudelle Suomelle.

Happipitoisuuden vähentyminen oli Hietasen mukaan kuitenkin hyvin vähäistä.

Tutkimuksessa testattiin 60 ihmisen aivojen reaktioita RF-kenttiin. Hietanen korostaa, että asiaa pitää vielä tutkia lisää ja suuremmalle määrälle ihmisiä.

Miten ihmisten pitäisi tutkimukseen reagoida? Pitäisikö kännykän käyttöä rajoittaa?

– Koska emme voi olla täysin varmoja matkapuhelinten turvallisuudesta, erityisesti lasten tarpeetonta kännykän käyttöä kannattaisi rajoittaa, Hietanen sanoo.

Outoja oireita kännykästä

Matkapuhelimen käytön ja erilaisten sairauksien ja oireiden, kuten neurologisten sairauksien, aivokasvainten ja päänsäryn välistä yhteyttä selvittää Säteilyturvakeskus.

Lähes 15 prosenttia Säteilyturvakeskuksen kyselytutkimukseen vastanneista koki korvien soimista ja tinnitusta matkapuhelimen käytön yhteydessä. 10 prosenttia vastanneista koki kuulon heikkenemistä. Tavallisin oire oli polttava tunne korvassa, jota koki 49 prosenttia vastanneista. Harvinaisin oire oli pahoinvointi, jota ilmeni kolmella prosentilla vastanneista.

Hidastaa verenkiertoa

Turun yliopiston tutkimuksessa selvisi, että matkapuhelimen säteily hidastaa verenkiertoa aivoissa.

Tutkimus toteutettiin PET-tutkimuksella 30 ihmiselle.

– Tulosten perusteella ei voi kuitenkaan vielä sanoa, seuraako altistumisesta terveysvaikutuksia. Onkin tarpeellista toistaa kumpikin tutkimus, Turun yliopiston professori Heikki Hämäläinen kertoo.