Keskustapuolueen taholta on viikonlopun aikana riittänyt uutisia ja yllätyskäänteitä.

Ensin puheenjohtaja Katri Kulmuni jätti perjantaina paikkansa valtiovarainministerinä ja vain vuorokausi myöhemmin hän ilmoitti haluavansa kuitenkin jatkaa puolueen puheenjohtajana myös Oulun puoluekokouksen jälkeen. Lisäksi keskustan piti päättää Kulmunin seuraajasta valtiovarainministerinä tänään sunnuntaina, mutta päätöksiä tekevä kokous siirrettiinkin yllättäen maanantaiaamuun.

Kaikki käänteet yhdessä laukaisivat liikkeelle rajun huhumyllyn siitä, mitä puolue oikeasti aikoo. Myös hallituksen kaatuminen on noussut esiin.

Valtio-opin professori Kimmo Grönlund muistuttaa vaalituloksesta.

”Suomen politiikassa kuohuu. On hyvä muistaa, että keskustalla ei ole muskeleita eikä kansan antamaa mandaattia sanella mitään. Puolue hävisi v.-19 vaaleissa yli 7 prosenttiyksikköä ja kannatus on entisestään laskenut. Jos hallitus kaatuu, uusi voidaan muodostaa uudelta pohjalta”, hän kirjoittaa Twitterissä.

Torstaina julkistetussa Ylen gallupissa keskustan kannatus oli vain 10,7 prosenttia. Viime vuoden eduskuntavaaleissa puolueen kannatus oli 13,8 prosenttia.

Erikoistutkija, filosofian tohtori Riku Keski-Rauska sen sijaan katsoo, että keskustalla on itse asiassa tuhannen taalan paikka.

”Keskustalla ns. tuhannen taalan paikka. Rouva pääministeri halunnee säilyttää sädekehänsä ja asemansa kaikin keinoin. Tämä tietenkin avaa kepulle erilaisia mahdollisuuksia, kunhan niihin uskalletaan nyt tarttua. Sopii siis toivoa, että

keskusta laittaa vihdoin ja viimein kunnon hyökkäysmoodin päälle. Mitä muuta voisikaan? Kepun itsensä ohella siinä teksi palveluksen kansakunnalle. Ryhtiliike edellyttäisi tietenkin perääntymistä loputtomasta jakopolitiikasta”, hän tviittaa.

Suomen Kuvalehden mukaan uuden valtiovarainministerin valintakokous siirtyi, koska puoluejohdon täytyy tehdä laajempi tilannekuva.

Väitöskirjatutkija Olli-Pekka Salminen sanoo, että mieleen tulee ajatus siitä, että keskusta tarvitsee muutaman päivän aikaa sen kartoittaakseen, mitä mieltä kokoomuksessa ja perussuomalaisissa ollaan.

”Muuta ymmärrettävää ja loogista syytä kokouksen siirtämiselle ja ”tilannekuvan luomiselle” on vaikea nähdä. Kyseistä ”pekuleerausta” puoltaa sekin, että Katri Kulmuni ilmoitti samana päivänä, että hän haluaa jatkaa puolueen puheenjohtajana. Mikäli ”pitkien puukkojen öitä” ei olisi lupeissa ja ”tilannekuvan selkeyttämistä”, hän ei olisi ilmoitusta tehnyt”, Salminen kirjoittaa Puheenvuoron blogissaan.

Kulmunin valtiosihteerinä valtiovarainministeriössä toiminut Maria Kaisa Aula jarrutteli huhumyllyä lauantaina huomauttamalla, ettei hallituksen hajottamisesta olisi hyötyä.