Itä-Suomen yliopiston tutkijatohtori Henrik Rydenfelt arvioi, että äärinäkemyksiä levittävää MV-sivustoa pyörittävän Ilja Janitskin rikosepäilyn käsittely mediassa voisi olla yksityiskohtaisempaa. Hänen mielestään olisi tärkeää kertoa ihmisille, missä sananvapauden raja kulkee.

– Media voisi keskittyä vähän tarkemmin yksityiskohtiin kun tapausta jatkossa uutisoidaan: miksi joku asia on laitonta ja minkätyyppinen toiminta on oikeasti laitonta, Rydenfelt sanoo Uudelle Suomelle.

Hänen mielestään uutisoinnista saa sen kuvan, että koko MV-julkaisu olisi oikeudessa.

– On tuntunut, että vedetään koko lehteä tai koko julkaisua oikeuteen. Eihän meillä sellaista lakia ole, jolla ikään kuin kokonaisuus olisi väärin. On tietysti kysymys yksittäisistä viesteistä lähtökohtaisesti, Rydenfelt kertoo.

– Enemmän pitäisi kiinnittää huomiota siihen missä meni vikaan, jos tuomiot tulevat. Silloin joutuisi jonkun verran kuitenkin käymään läpi sitä sisältöä. Se ei välttämättä ole kovin herkullista näin tehdä. Ylipäätään ongelma on, ettei sisältöjä voi tietenkään uudelleen julkaista, jos niiden on todettu rikkovan lakia, hän toteaa.

Kyse on rajanvedosta.

– Jos se on jonkinlainen ennakkopäätös, se ohjaa tulevia julkaisuja ainakin jossain määrin. Oli se suuntaan tai toiseen. Jos tulee vaikka vapauttava tuomio niin silloin todetaan, että tämä on lain näkökulmasta ok, Rydenfelt sanoo.

Poliisi kertoi eilen tiistaina, että Janitskinia vaaditaan vangittavaksi. Häntä epäillään muun muassa kansanryhmää vastaan kiihottamisesta, törkeästä kunnianloukkauksesta, laittomasta uhkauksesta ja rahankeräysrikoksista.

Lue myös: Poliisi vaatii MV-sivuston Janitskinia vangittavaksi – 7 eri rikosepäilyä

Lue myös: Käräjäoikeus hylkäsi poliisin vaatimuksen: MV-sivuston jakelu saa jatkua

Yrittäjä Kristian Laakso arvioi Puheenvuoron blogissaan, että media on tuonut MV-sivustolle ”ilmaista mainosta” kertomalla Janitskinin rikosepäilystä.

Rydenfeltin mielestä on perusteltua kertoa Janitskinin poliisitutkinnasta, koska kyseessä on muutenkin näkyvä tapaus.

– Tämän ilmiön parissa on jonkin verran painittu Yhdysvalloissa [presidenttiehdokas Donald] Trumpin nousussa. Jos esimerkiksi jotain valheita lähdetään ruotimaan, tulee isot otsikot ja hän saa paljon arvokasta näkyvyyttä, hänen ei tarvitse käyttää mainostukseen samalla tavalla rahaa, hän kertoo.

Rydenfeltin mielestä mediaa ei voi syyttää, jos joku kiinnostuu MV-sivustosta uutisten takia.

– Kyllä rikostutkinnasta uutisoiminen on ihan asiallista ja aiheellista. Ehkä voisi sanoa, että ei media voi ottaa vastuuta siitä, että jos joku kiinnostuu aiheesta lisää ja tulee lukeneeksi vaikka MV:tä, Rydenfelt sanoo.

– Kun kysymys on tällaisesta hyvinkin julkisesta tapauksesta niin kohtalaisen normaalisti ja asiallisesti media on siitä uutisoinut. Kun epäilyistä on kerrottu, on juttu seurattava loppuun asti, joten lisää uutisia on luvassa, hän lisää.