Kansainvälisen politiikan tutkijoiden mukaan Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin ja Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin tapaamisessa oli kyse enemmän seremoniasta kuin konkreettisista neuvotteluista.

Trump ja Kim tapasivat lyhyesti Koreoiden välisellä demilitarisoidulla vyöhykkeellä ja Trump astui myös rajan yli Pohjois-Koreaan. Lue tarkemmin: Donald Trump teki historiaa kahdella tavalla: ”Rajan yli astuminen oli suuri kunnia”

”Ironista on se, ettei tähän sisältynyt minkäänlaista kannanottoa Pohjois-Korean ydinaseisiin. Käytännössä se tarkoittaa, että Pohjois-Korea sai legitimaation ydinaseilleen”, kansainvälisen politiikan tutkija, entinen Pentagon-virkamies Van Jackson kirjoittaa Twitterissä.

Hän kommentoi myöhemmin Financial Timesille, että itse asiassa Trump hyväksyi sunnuntaina sen, ettei Pohjois-Korealla ole aikomustakaan luopua ydinaseista.

”Trump hyväksyi nyt, ettei näillä tapaamisilla päästä siihen, että ydinaseista aiottaisiin luopua. Kim Jong-un käyttää näitä tapaamisia siihen, että saisi helpotusta pakotteisiin.”

OpenNuclear-järjestön varajohtaja Melissa Hanham arvioi Twitterissä Trumpin näyttäneen lievästi pettyneeltä tapaamisen päätyttyä.

Donald Trump kertoi tapaamisen jälkeen maiden sopineen, että neuvottelut ydinaseista luopumisesta aloitetaan uudelleen.

”Nopeus ei ole tavoitteena. Kukaan ei tiedä, mitä tulee tapahtumaan”, Yhdysvaltain presidentti sanoi.

USA:n entinen Pohjois-Korean erityisedustaja Joseph Yun kommentoi CNN:lle, että Trump vaikuttaa ymmärtäneen, että edessä on vaikea ja hidas prosessi.

”Sen vuoksi hän toistelee, että kaikki tarvittava aika on olemassa eikä kiirettä ole. Hän siirtää päämäärää ja alentaa rimaa.”

Tapaaminen demilitarisoidulla vyöhykkeellä järjestettiin Trumpin aloitteesta. Trump saapui Etelä-Korean pääkaupunki Souliin G20-kokouksen jälkeen lauantaina keskustellakseen Etelä-Korean presidentti Moon Jae-inin kanssa.

Trump kertoi samalla kutsuvansa Kim Jong-unin vierailulle Valkoiseen taloon. CNN:n mukaan Pohjois-Korean johtaja ei ole koskaan aikaisemmin vieraillut Yhdysvalloissa. Kim Jong-un ei vielä ole vastannut kutsuun.

Lue myös:

Pohjois-Korea laukaisi sittenkin ballistisen ohjuksen? – Tutkijat: ”Kim testaa, kuinka pitkään Donald Trump sulkee silmänsä”

Donald Trump: Pohjois-Korea oli valmis poistamaan ydinaseet – muttei niitä mitkä halusimme

Yllätysvoittaja Trumpin tapaamisessa: Kiina latoo jo USA:lle kovia ehtoja Koreasta