Helsingin kaupungin vastaanottama lausunto niin kutsutusta suurmoskeijahankkeesta julkaistaan vasta kuntavaalien jälkeen. Moskeijahankkeen tonttivaraushakemus on parhaillaan käsittelyssä Helsingin kaupungin kiinteistöviraston tonttiosastolla.

Moskeijahanke on herättänyt laajaa keskustelua kuntavaalien alla. Ehdokkaat ovat puoluerajoista riippumatta puolustaneet ja vastustaneet Hanasaareen kaavailtua moskeijaa. Julkisessa keskustelussa on kiinnitetty huomiota etenkin Bahrainin järjestämään rahoitukseen.

Rakennusvirastosta vahvistettiin Uudelle Suomelle kaksi viikkoa sitten, että Siirtolaisinstituutin johtaja Tuomas Martikaisen sekä Helsingin yliopiston tohtorikoulutettava Teemu Pauhan kirjoittama lausunto moskeijahankkeesta on vastaanotettu. Tuolloin tonttiosaston päällikkö Sami Haapanen viestitti sähköpostitse Uudelle Suomelle, että ennen julkaisua Helsingin kaupunki kommentoi lausuntoa.

Nyt Haapanen kertoo, että julkistaminen tapahtuu vasta vaalien jälkeen. Tätä ennen kiinteistövirasto aikoo kuitenkin tiedottaa asian etenemisestä.

– Tiedotteen pyrimme saamaan maailmalle mahdollisimman pian, Haapanen toteaa.

Helsingin johtamisjärjestelmän uudistuessa kiinteistövirasto on siirtymässä uuteen kaupunkiympäristön toimialahallintoon. Kiinteistöviraston muutto nykyisestä Fabianinkadun toimipisteestä Sörnäistenkadulle alkaa perjantaina.

Siirtolaisinstituutin Martikainen kertoo Uudelle Suomelle, että ensimmäinen versio lausunnosta toimitettiin kaupungille jo tammikuussa, jolloin Helsinki pyysi siihen vielä muutamia täsmennyksiä. Hän huomauttaa, että vastaavanlaisten tilaustöiden kohdalla on tavallista, että aikataulu jonkin verran venyy.

– Ne syyt voivat olla monenlaisia, enkä halua ottaa tässä niihin kantaa. Mutta meidän suuntaamme ei ole sellaista viestiä tullut, että se johtuisi tulevista kuntavaaleista.

– Nyt me odottelemme kaupungin vahvistusta sille, että se on hyväksytty, Martikainen sanoo lausunnon tilasta.

Lausunnon sisältöä Martikainen ei halua kommentoida ennen kuin kaupunki on sen julkistanut.

– Me olemme sopineet kaupungin kanssa, että sitten kun lausunto on julkistettu, niin sitten voimme siitä puhua. Kaupunki kysyi asiantuntijalausuntoa hankkeeseen liittyen. Sellaisen me olemme tehneet ja siitä puuttuu nyt viimeinen silaus kaupungilta, että se on hyväksytty, Martikainen sanoo.

Myös kiinteistöviraston tonttiosastoa johtava Helsingin apulaiskaupunginjohtaja, vihreiden pormestariehdokas Anni Sinnemäki kommentoi lausunnon tilannetta Uudelle Suomelle. Lue lisää: Anni Sinnemäki moskeijapaperista: ”Ei myönteinen eikä kielteinen”

LUE SEURAAVAKSI:

Moskeijahankkeen vetäjä: ”Muslimit ovat epäilyksenalaisia jo etukäteen”

Suurmoskeija epäilyttää maahanmuuttajapoliitikkoja: ”Muslimina tulee ikävä tunne tästä jaottelusta”

Näkökulma: Onneksi Helsinkiin viritellään suurta moskeijaa

Vääntö suurmoskeijasta: ”Miten hallitus aikoo varmistaa turvallisuusnäkökohdat?”

Helsinkiin halutaan minareetti – Suurmoskeijasta päätöksiä vielä keväällä?

Sanasota suurmoskeijasta: ”Uskonnonvapaus ei tarkoita oikeutta rakentaa mitä tahansa minne tahansa”