Äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja voivat vuoteen 2100 mennessä tappaa jopa 152 000 ihmistä vuosittain Euroopassa. Näin todetaan The Lancet Planetary Health -tiedejulkaisun tutkimuksessa, josta muun muassa BBC uutisoi.

–Lämpöaallot aiheuttavat 99 prosenttia kaikista säähän liittyvistä kuolemista. Äärimmäiset sääilmiöt voivat tulevaisuudessa tappaa jopa 152 000 ihmistä vuosittain Eurooopassa. Luku on 50 kertaa suurempi kuin nyt, julkaisu kirjoittaa.

Tutkijoiden mukaan sääilmiöistä kärsii tulevaisuudessa jopa kaksi kolmesta eurooppalaisesta, kun luku nyt on yksi kahdestakymmenestä.

–Ilmastonmuutos on yksi suurimmista ihmisten terveyteen kohdistuvista uhista tällä vuosituhannella. Ellei maapallon lämpenemisen kiihtymiseen puututa, noin 350 miljoonaa eurooppalaista joutuu haitallisten ilmastoilmiöiden vaikutuspiiriin vuosituhannen loppuun mennessä, yksi tutkijoista, Giovanni Forzieri, kommentoi.

Soulin yliopiston tutkijat toteavat kuitenkin BBC:lle, että ihmiset myös sopeutuvat säiden muutokseen ja ilmaston lämpenemiseen.

–Tutkimuksen tulokset voivat olla yliarvioituja, sillä ihmiset ovat tunnettuja sopeutuvaisuudestaan ja vähemmän haavoittuvaisia myös lääketieteen edistyksen, ilmastointijärjestelmien ja lämpöeristettyjen rakennusten ansiosta, korealaistutkijat kommentoivat.

Välimeren alueella, erityisesti Italiassa on parhaillaan poikkeuksellinen lämpöaalto, joka nostaa lämpötilat Etelä-Italiassa jooa 55 asteeseen. Uutistoimisto Ansan mukaan yli 50 asteen lukemia on mitattu ainakin Puglian ja Campanian maakunnissa.

Forecan meteorologi Markus Mäntykannas sanoo, että Välimeren alueen helleaalto voi tuntua ukkosina Suomessa asti.

–Lähiaikoinakin kosteat ja helteiset pulssit näyttävät suuntaavan Välimereltä kohti Venäjää, joten Keski- ja Itä-Euroopassa voimakkaat ukkoset voivat elokuun aikana jatkua. Suomessa puhutaan enemmänkin yksittäisistä sade- ja ukkoskuuroista lähiaikoina, mutta tällä hetkellä näyttäisi siltä, että elokuusta on tulossa tämän kesän vilkkain ukkoskuukausi, hän kirjoittaa Forecan blogissa.