Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Charly Salonius-Pasternak ja historian tutkija, valtiotieteen tohtori Jukka Tarkka kehuvat puolustusministeri Jussi Niinistön (ps.) lauantaina Ylen Ykkösaamussa Ahvenanmaan asemasta antamia lausuntoja.

Niinistö sanoi, että Ahvenanmaan demilitarisoidusta asemasta voitaisiin keskustella esimerkiksi osana Suomen ja Ruotsin välistä puolustusyhteistyötä. Lisäksi hän korosti, että Suomi vastaa Ahvenanmaan puolustuksesta, mutta alueen demilitarisointi ei auta asiaa.

–Puolustusministeri Jussi Niinistön lausunto Ahvenanmaan tilanteesta ilahdutti kovasti. Hän ei näytä pelkäävän tavanomaisen ajattelun asettamia sopivaisuussääntöjä vaan katselee kansallista turvallisuutta sen perusteella, mitä nyt ympärillämme näkyy ja mitä historiasta tiedetään. Sellaista turvallisuusajattelua tarvitaan juuri nyt, Jukka Tarkka kommentoi blogissaan.

Salonius-Pasternak on samaa mieltä.

–Niinistö lausui hyvin Ahvenanmaasta. Mikään muu valtio ei hyväksyisi puolustusvelvoitetta ja vastaavia rajoituksia valmisteltuihin, hän kirjoittaa Twitterissä.

Sekä Tarkka että Salonius-Pasternak ovat kommentoineet Ahvenanmaan tilannetta aktiivisesti. Tarkka arvioi hiljattain, että kaikki alueella toimivat sotavoimat yrittäisivät ehtiä ensimmäisenä Ahvenanmaalle, jos Itämereln alueella puhkeaisi aseellinen kriisi.

– Aina kun Itämerellä on sodittu, asevarustuksista riisuttu Ahvenanmaa on aseistettu uudelleen, hän totesi.

Salonius-Pasternak puolestaan sanoi viime vuoden toukokuussa, että keskustelu pitäisi avata Ahvenanmaan demilitarisoidusta ja neutralisoidusta asemasta. Suomi on hänen mukaansa suorastaan pakotettu keskustelemaan aiheesta turvallisuustilanteen muututtua nopeasti. Hän on myös esittänyt skenaarion, jonka mukaan Venäjä voisi tunkeutua Suomeen Ahvenanmaan kautta.

Sekä Ahvenanmaan kansanedustaja Mats Löfström että vasemmistoliiton puheenjohtaja, kansanedustaja Li Andersson tyrmäsivät Niinistön lausunnot aikaisemmin viikonloppuna.

–Koska Ahvenanmaan demilitarisoinnista säädetään kansainvälisillä sopimuksilla, joita ei Suomi eikä Ruotsi yhdessä eikä erikseen voi muuttaa, on pikemminkin haitallista kyseenalaistaa demilitarisointi poliittisten pisteiden poimimiseksi, Löfström sanoi.

Li Andersson puolestaan kuvaili Niinistön lausuntoa vastuuttomaksi.

Lue lisää:

Jukka Tarkalta suorat sanat: ”Jos Itämerellä puhkeaa aseellinen kriisi, kaikki sotavoimat yrittävät Ahvenanmaalle”

Suomen erityispiirre nousi esiin – ”Venäjä ei ole hyväksynyt”

Kova vastaus Jussi Niinistölle Ahvenanmaalta: ”Suomi ei seiso täysin demilitarisoinnin takana”