Ilmastonmuutos kasvattaa maasto- ja metsäpalojen todennäköisyyttä muuttamalla maapallon olosuhteita paloille otollisemmiksi. Näin todetaan Britanniassa tiistaina valmistuneessa pikatutkimuksessa, joka käynnistettiin Australian poikkeuksellisen laajojen maastopalojen vuoksi.

LUE SUOMALAISTUTKIJOIDEN NÄKEMYKSESTÄ ASIAAN:

Kaikki 57 brittihankkeessa läpi käytyä aiempaa tutkimusta antavat näyttöjä siitä, että ilmaston lämpeneminen on yhteydessä korkean tulipaloriskin olosuhteiden lisääntymiseen. Tämä etenkin kuivuuden lisääntymiseen kytkeytyvä ilmiö pätee pieniä poikkeuksia lukuun ottamatta lähes kaikkiin maapallon alueisiin.

”Maastopaloille otollisia sääoloja [engl. fire weather] syntyy myös luonnollisesti, mutta ne ovat yltymässä ja leviämässä laajemmalle ilmastonmuutoksen vuoksi. Ilmaston lämpenemisen rajoittaminen alle kahden asteen ehkäisisi riskin kasvamista entisestään”, sanoo koontitutkimuksen tekoon osallistunut Britannian ilmatieteen laitoksen ilmastotutkimuksen johtaja Richard Betts tiedotteessa.

Betts arvioi BBC:n haastattelussa, että näemme nyt merkkejä ”siitä mikä olisi normaalia”, jos maapallon keskilämpötila tulevaisuudessa nousee kolme astetta. Hän huomautti, että Australian ilmasto on nykypäivänä noin 1,4 astetta lämpimämpi kuin globaali keskilämpötila ennen teollistumisen aikaa.

Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-ahon kommentti Australian paloista käynnisti viime viikolla Suomessa väittelyn siitä, onko Australian kriisin ja ilmastonmuutoksen välillä yhteyttä. Lue alle linkatusta jutusta, miksi Uuden Suomen haastattelemat tutkijat näkevät ilmastonmuutoksen vaikuttavan metsäpaloihin kiihdyttävästi ja miksi myös Australian palojen taustalla on havaittavissa merkkejä ilmastonmuutoksen vaikutuksesta. LUE LISÄÄ:

Metsä- ja maastopalojen riski kasvaa ilmaston lämmetessä, sillä useimmilla alueilla lämpö lisää kuivuutta ja vähentää sademääriä, kertovat sekä suomalais- että brittitutkijat. Kuivuva ilmasto johtaa suurempiin metsäpaloriskeihin – ja kolmivuotisesta kuivuusjaksosta kärsivässä Australiassa vuosi 2019 oli satavuotisen mittaushistorian kuumin sekä kuivin.

Brittitutkimuksen mukaan antropogeenisen eli ihmisen aiheuttaman ilmastonmuutoksen vaikutus paloriskialttiiden olosuhteiden syntymiseen ylittää luonnollisen vaihtelun osassa maapallon maa-alaa. Kuivat riskijaksot ovat muun muassa pidentyneet neljäsosassa maapallon kasvillisuuden peittämästä pinnasta. Nimenomaan Australian osalta ilmastonmuutoksen vaikutuksen ja luonnollisen vaihtelun erittely on vaikeaa, sillä maanosan vuosittainen ja alueellinen sääolosuhteiden vaihtelu on niin suurta.

LUE MYÖS:

Nasa: Australian savut vaikuttavat ympäri maailman

Australian ennennäkemättömän voimakkaat ja laajat palot aiheuttivat myös ”poikkeuksellisen määrän” niin sanottuja tulen luomia ukkosmyrskyjä, Yhdysvaltain avaruushallinto Nasa kertoo. Ne puolestaan lähettivät savua kilometrien korkeuksiin stratosfääriin eli yläilmakehään.

Stratosfäärissä savu voi kulkea tuhansien kilometrien päähän lähtöpisteestään, mikä vaikuttaa ilmakehään maailmanlaajuisesti, Nasa toteaa. Nasan mukaan Australian savu onkin jo muuttanut taivaan väritystä Etelä-Amerikassa ja vaikuttanut dramaattisesti Uuteen-Seelantiin, missä ilmanlaatu on heikentynyt ja esimerkiksi vuorenhuippujen lumi tummentunut, BBC kertoo.

Nasa kertoo tutkivansa, miten poikkeuksellisiin korkeuksiin noussut savu vaikuttaa: aiheuttaako se ilmakehän viilentymistä tai lämpenemistä? Australian savujen uskotaan kiertävän ainakin kertaalleen koko maapallon ympäri.

LUE MYÖS NÄMÄ: