Uudet eduskuntavaalit järjestetään ensi keväänä, mutta suomalaisilla ei ole yhtä vahvoja suosikkeja hallituspuolueiksi kuin neljä vuotta sitten, ilmenee Kunnallisalan kehittämissäätiön tänään julkistamasta tutkimuksesta.

Vahvimmin suomalaiset kannattavat SDP:tä, jonka näkisi hallituksessa 45 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista. Perässä tulevat jaetulla toisella sijalla vihreät ja kokoomus 37 prosentin tuella. Nykyisen pääministeripuolue keskustan haluaisi hallitukseen 35 prosenttia suomalaisista.

Luvut ovat selvästi matalampia kuin neljä vuotta sitten tehdyssä vastaavassa mittauksessa. Tuolloin, eduskuntavaalien silloinkin lähestyessä, keskusta oli kansalaisten ylivoimainen ykkönen. Tuolloin vielä oppositioasemassa olleen puolueen halusi hallitukseen peräti 55 prosenttia kansasta. SDP:tä kannatti hallitukseen 44 prosenttia ja kokoomusta 46 prosenttia.

Ykkös-, kakkos-, ja kolmossijan kannatuslukemissa onkin noin 10 prosenttiyksikön tasolasku.

–Tämän voi tulkita niin, että kansalaiset eivät koe puolueen hallituksessa olemista yhtä dramaattisena kuin neljä vuotta sitten, pohtii Kunnallisalan kehittämissäätiön asiamies Antti Mykkänen.

Neljän vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna suurimmat muutokset ovat tapahtuneet keskustan, perussuomalaisten, kokoomuksen, vihreiden ja kristillisten kannatuksessa. Keskustan suosio hallituspuolueena on romahtanut 20 prosenttiyksikköä, perussuomalaisten 17 prosenttiyksikköä ja kokoomuksen 9 prosenttiyksikköä, kun vihreiden suosio on kasvanut 10 prosenttiyksikköä 37 prosenttiin ja kristillisten 6 prosenttiyksikköä 18 prosenttiin.

Tuloksissa näkyykin Mykkäsen mukaan selvä jako hallitus- ja oppositiopuolueiden kannattajien välille sekä perinteistä jakoa oikeisto- ja vasemmistopuolueisiin. Esimerkiksi SDP:n kannattajat haluaisivat oman puolueensa ohella hallitukseen mieluiten vihreät (57 %) ja vasemmistoliiton (56 %).

–Nämä puolueet ovat selvästi enemmän hitsautuneet yhteen kuin yleensä oppositio on tehnyt, Mykkänen arvioi.

Kokoomuksen ja keskustan kannattajista selvästi useampi näkee porvarillisen kumppanin SDP:tä sopivammaksi.

–Mutta keskustan kannattajien keskuudessa SDP:n suosio on noussut ja kokoomuksessa päinvastoin laskenut, Mykkänen huomauttaa.

Puolueiden kannattajat tukevat hyvin laajalti, yli 90 prosentin kannatuksella, omaa puoluettaan hallitukseen. Pienen poikkeuksen tekevät vihreiden kannattajat, joista ”vain” 87 prosenttia näkisi puolueen hallituksessa.

–Voi olla, että vihreät suhtautuvat kriittisemmin siihen, mitä hallituksessa voi saada aikaan, Mykkänen pohtii.