Vessan huuhteleminen nostaa pisarapilven noin metrin korkeuteen. Pilven todettiin simulaatiossa leviävän riittävän pitkälle ja pysyvän ilmassa riittävän kauan, että virukset ja bakteerit voivat tarttua siitä ihmiseen. Kiinalaisen Yangzhou-yliopiston tutkimus julkaistiin hiljattain Physics of Fluid -julkaisussa.

Tutkimuksesta uutisoi Phys.org.

Tutkimustuloksesta herää kysymys, voiko koronavirus tarttua myös vessan huuhtelun jälkeen. Merkkejä ruuansulatuksesta selvinneistä viruksesta on löytynyt, kun tutkijat ovat tutkineet Covid-19-sairastapausten ulosteita.

Tutkijat mallinsivat vessan huuhtelun pisarapilven muodostumista Navier-Stokes -yhtälöiden avulla. Yhtälöt kuvaavat kaasujen ja nesteiden liikkeitä. Lisäksi tutkijat mallinsivat pöntöstä sinkoutuvien partikkelien liikkeitä menetelmällä, jota on viime aikoina käytetty mallintamaan yskimisen aiheuttamien partikkelien liikkeitä ilmassa.

Tutkimuksissa näiden aerosolihiukkasten on todettu leijuvan ilmassa luultua pidempään.

Esimerkiksi Aalto-yliopiston, Ilmatieteen laitoksen, Helsingin yliopiston ja VTT:n huhtikuussa tekemässä tutkimuksessa havaittiin, että yskäisystä leviävät aerosolihiukkaset jäävät leijumaan ilmaan aikaisemmin luultua pidempään.

Kiinalaisyliopiston tutkimuksessa havaittiin, että vessan huuhtelun aikana pöntön toiselta laidalta valuva vesi osuu pöntön vastakkaiseen reunaan ja synnyttää pyörteitä. Pyörteistä nousee partikkeleita pystysuuntaan pöntön yläpuolelle aina kolmeen jalkaan, eli noin 0,9 metrin korkeuteen, mistä ne voivat ajautua hengitysteihin tai laskeutua pinnoille. Simulaatiossa partikkelit leijuivat ilmassa yli minuutin.

Mikäli pytyssä on kaksi huuhteluveden tuloreittiä, pyörteet ovat voimakkaampia ja partikkelit nousevat korkeammalle.

Tutkijoiden mukaan ongelma on ilmeinen ruuhkaisissa julkisissa käymälöissä.

Yksinkertaisin ratkaisu partikkelien leviämisen estämiseksi on sulkea vessanpöntön kansi ennen huuhtelua.

Osassa julkisista vessoista kansi kuitenkin puuttuu, joten tutkijat peräänkuuluttavat myös wc-istuinvalmistajilta ratkaisuja, kuten automaattisesti sulkeutuvia kansia ennen huuhtelua.