Ammattiliitto Pron puheenjohtajan Jorma Malisen mukaan Suomessa tutkinnon suorittaville ulkomaalaisille opiskelijoille tulee myöntää tutkinnon valmistumisen yhteydessä automaattisesti oleskelulupa. Malinen korostaa myös TE-toimistojen roolia työllistymispalveluiden kehittämisessä.

Hän viittaa työ- ja elinkeinoministeriön aiemmin tällä viikolla julkistamaan työmarkkinanäkemykseen, jossa esitettiin keinoja työllisyysasteen nostamiseksi. Siinä osaavan työvoiman saatavuuden turvaaminen nostettiin yhdeksi strategiseksi painopisteeksi Suomen työmarkkinoiden tulevaisuuden kannalta.

Malinen jakaa ministeriön huolen osaavan työvoiman turvaamisesta.

”Osaaminen on ollut, ja tulee aina olemaan pienen kansakuntamme tärkein ase kansainvälisessä kilpailussa”, hän kommentoi.

Ammattiliitto Pro esittää osaavan työvoiman saatavuuden vahvistamiseksi, että Suomessa tutkinnon suorittavien ulkomaalaisten opiskelijoiden tulisi saada tutkinnon valmistumisen yhteydessä automaattisesti oleskelulupa.

”Pitäisi olla itsestään selvää, että näistä osaajista meidän on kyettävä pitää kiinni. Tietenkään tämä ei yksinään ole riittävä toimenpide, mutta tässä on kyse yksinkertaisesta ratkaisusta, joka on hyvä ja oikeudenmukainen kaikille osapuolille. Suomi tarvitsee osaavaa työvoimaa, ja tässä on kyse ihmisistä, jotka ovat paitsi niitä kovasti kaivattuja osaajia, ovat he myös jo integroituneet osaksi suomalaista yhteiskuntaa”, Malinen toteaa.

Hän linjaa samalla, että TE-toimistoilla oltava tulevaisuudessa vahva rooli työllistämispalveluiden keskiössä.

”Yksityisillä toimijoilla on oma roolinsa lyhytkestoisten koulutusten tuottajina, mutta kokonaisuuksien hallinnan tulee olla TE-toimistoissa. Palveluiden pirstaloituminen sinne tänne ei ole ihmisen eikä edes järjestelmän toimivuuden kannalta toivottavaa. Työttömäksi joutuva tarvitsee tukea ja neuvontaa, ei turhaa pompottelua ja juoksutusta”, Malinen toteaa.

Hän vaatii, että tulevan hallituksen tulee varmistaa TE-toimistoille riittävät resurssit korkeatasoisen ja laadukkaan henkilökohtaisen ohjaamisen mahdollistamiseksi.

”Työttömäksi joutuvan pitää päästä nopeasti henkilökohtaisen ohjauksen piiriin. Lisäksi palvelujen laatu, kattavat moniammatilliset verkostot ja työttömän saaman palvelun jatkuvuus ovat avainasemassa työllistymisen tukemisessa. Ilman riittäviä resursseja ei kuitenkaan voida odottaa hyviä tuloksia”, Malinen päättää.

Lue myös: Aktiivimalli 2 jäi tekemättä – Jari Lindström: ”Ikävää, minusta se olisi ollut hyvä”