Kreikan taloustilanne nousi otsikoihin torstaina, kun maan valtionlainojen korot lähtivät rakettimaiseen nousuun. Kreikan seuratuimman, eli 10-vuotisen lainan korko nousi yli prosenttiyksikön 8,91 prosenttiin. Nousu on kovin yli kahteen vuoteen.

Vielä viikko sitten Kreikan 10-vuotisen lainan korko oli alle 7 prosentitta.

Nordean pääanalyytikon Jan von Gerichin mukaan rajun korkojen nousun taustalla on huoli siitä, että Kreikka yrittää irtautua pelastuspaketistaan liian aikaisin.

-Markkinoilla ollaan todella huolissaan siitä, että Kreikka hylkää uudistusyrityksensä, jos se irtautuu pelastuspaketista, von Gerich kirjoittaa katsauksessaan, jonka otsikko on “Kreikka: Ei taas”.

Financial Timesin mukaan sijoittajia huolestuttavat jo ensi helmikuussa edessä olevat Kreikan presidentinvaalit ja maan hallituksen horjuva asema. Viimeinen asia, jota sijoittajat haluavat, on vasemmistokoalitio Syriza nousu valtaan. Juuri nyt Syriza johtaa mielipidemittauksissa.

Suomen kannalta Kreikan raju korkojen nousu on hyvä asia. Meillä nimittäin 10-vuotisen valtionlainan korko laski toissapäivänä alle yhden prosentin ja noteerattiin tänään 0,93 prosentissa.

Suomen korot ovat siis laskussa siitä huolimatta, että S&P pudotti luottoluokitusta viime perjantaina. Tämä johtuu siitä, että sijoittajat kiinnostuvat “turvasatamina” pidetyistä maista kuten Saksasta ja Suomesta silloin, kun kriisimaissa tilanne huonontuu.