Keskustan puheenjohtaja Juha Sipilä sai monet ärsyyntymään kiertelevillä vastauksillaan eilen Ylen puheenjohtajatentissä.

Ympäripyöreitä vastauksia kuultiin kilpailukyvyn parantamisesta, irtisanomisperusteista, aborttilaista, Ukrainan kriisistä ja Natosta. Moni ihmetteli Sipilän kiertelyä mikroblogipalvelu Twitterissä.

Keskustan tavoite on luoda 200 000 työpaikkaa parantamalla kilpailukykyä. Sipilältä ei kuitenkaan irronnut konkreettista vastausta, miten tähän päästään. Hän tyytyi antamaan ympäripyöreän selityksen kun kysyttiin, mitä keskusta aikoo tehdä kilpailukyvylle.

–Kuusi puoluetta on tätä yrittänyt hallituksessa onnistumatta. Mitä te teette mitä muut eivät ole vielä kokeilleet? Toimittaja Kirsi Heikel kysyi.

–Emme ole pystyneet parantamaan kilpailukykyämme. Veroaste on noussut kolme prosenttiyksikköä vaalikauden aikana. Teollisuuden kilpailukyky on huonontunut. Meillä on 10-15 prosentin kilpailukykyero meidän kilpailijamaihin. Siihen tarvitaan paljon toimia. Tarvitaan joustavuutta työelämään, mutta se ei ole pelkästään työelämäkysymyksiä vaan myös innovaatiokysymyksiä. Me ollaan myöskin työn tuottavuudessa jääty jälkeen, Sipilä vastasi.

Myöskään henkilöperusteisen irtisanomisen helpottamiseen tai säännöllisen työajan pidennykseen Sipilällä ei ollut kantaa.

–Ne kysymykset jätämme yhteispöytään. Turha lyödä kantoja etukäteen lukkoon, koska sama lopputulos voidaan saada useammallakin tavalla, Sipilä sanoi.

Kovaa kiertely nähtiin myös keskusteltaessa kansalaisaloitteesta, jossa vaaditaan terveydenhuollon henkilökunnalle lakisääteistä oikeutta kieltäytyä tekemästä aborttia vakaumuksellisista syistä.

–En ole muodostanut kantaa tähän, koska en ole tutustunut tähän aloitteeseen. Perustelut pitää tarkkaan käydä läpi, Sipilä vastasi.

Kehitysministeri Sirpa Paatero (sd.) ihmetteli keskustan työelämään liittyviä kantoja Twitterissä.

–Onpa vaikeata keskustalla EI ole kantaa 0-sopimuksiin, työttömyysturvan pituuteen, irtisanomisaikaan – vaativat joustavuutta, Paateri kirjoitti.

Myös MTV3:n toimittaja Jussi Kärki kommentoi Sipilän väistelyä Twitterissä.

–Juha Sipilä väistelee loppuun asti, eikä ota jyrkkiä kantoja. Fiksua tulevan tehtävän kannalta, ikävämpää äänestäjille, hän kirjoitti.

Myös Sipilän Ukrainan kriisiin ja Natoon liittyvät kannat jäivät osittain hieman arvoituksellisiksi. Moni olisi halunnut tarkemman vastauksen siihen, miten Suomen pitäisi suhtautua sotilaallisesti aktiiviseen Venäjään.

– Se on selvää, että emme voi hyväksyä sitä mitä Venäjän toimia Krimillä ja Ukrainassa. Olemme EU-rintamassa pakotteiden osalta. En näe mitään ongelmaa keskustan linjassa. Kävimme tasavallan presidentin johdolla läpi UTP-linjauksia joulun alla ja voin yhtyä niihin.

Puheet sotilasliitto Natosta tuntuivat ristiriitaisilta. Sipilän mielestä Suomen kannattaa edelleen olla liittoutumaton maa, mutta Suomi tarvitsee kuitenkin mahdollisuuden hakea Nato-jäsenyyttä. Hallitusohjelmaan ei hänen mielestään tarvitse kirjata Natosta mitään eli hän jättäisi kysymyksen avoimeksi.

–Natosta ei tarvitse kirjata mitään. Nato-kumppanuutta pitää vahvistaa ja Ruotsi-yhteistyötä, hän sanoi.

Osaan kysymyksistä Sipilä kuitenkin vastasi suoraan. Hän joutui muun muassa vertaamaan miten keskusta hoitaisi pääministeripuolueen tehtävää eri tavalla kuin kokoomus.

– Olen vaatinut strategista hallitusohjelmaa ja kollegiaalista työskentelytapaa. Silloin pystymme keskittymään vähempiin asioihin, Sipilä sanoi.

Hän kertoi myös haluavansa tehdä hallitusohjelmaan linjaukset sopeutuksista ennen kuin salkut on jaettu.

Yleensä ministereistä tulee omien virastojensa puolestapuhujia, eivätkä he ole halukkaita leikkaamaan omalta alueeltaan. Tämän takia ikäviä päätöksiä ollaan yleensä halukkaampia tekemään ennen kuin salkut on jaettu.

Sipilä kertoi, että keskustan mielestä säästötarve on kaksi miljardia euroa.

–Me katsoimme että neljä vuotta talouden tasapainottamiseen on liian lyhyt aika. Me tarvitsemme siihen kuusi vuotta, Sipilä sanoi.