SDP:n kuntavaalien alla käynnistämä keskustelu kuntapalveluiden yksityistämisen rajoittamisesta puhuttaa Puheenvuoroon blogaavia ehdokkaita.

Yleisradion torstain vaalitentissä SDP:n puheenjohtaja Jutta Urpilaista kritisoitiin yksityistämisen ja ulkoistamisen sekoittamisesta puheissaan. Urpilainen vastasi, että termien ero on vain semantiikkaa.

Vihreiden nuorten ja opiskelijoiden liiton hallituksen jäsen Veli-Matti Partanen kommentoi Urpilaisen vastausta blogissaan.

– Yksityistäminen: julkinen toimija luopuu järjestämisvastuusta ja jättää palvelun yksityisten toimijoiden hoidettavaksi. Tämä vaatisi kuntapalveluiden osalta muutosta kuntalakiin. Mikään puolue ei ole esittänyt tällaista, Partanen kirjoittaa.

– Puhukaamme siis jatkossa ulkoistamisesta, kun tarkoitamme pelkästään palvelun tuotannon siirtämistä kunnalta yrityksille tai järjestöille, hän toteaa.

Helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Sanna Vesikansa (vihr.) ihmettelee blogissaan SDP:n synnyttämää keskustelua.

– Yksityistäminen vai ulkoistaminen – mikä demarien virittämä vaalisoppa! Sote-uudistuksen kanssa tällä on vähän tekemistä, sillä järjestämisvastuu säilyy tulevaisuudessakin kunnilla, Vesikansa kirjoittaa.

– Jos demarit ylikorostavat ideologiaa, kokoomus yrittää peitellä omaansa. Jyrki Katainen väitti eilen tentissä, ettei yksityisen suosiminen ole kokoomukselle ideologinen kysymys. Tarkistakaa rakkaat äänestäjät, mitä kokoomus on Helsingissä ajanut, Vesikansa jatkaa.

Vasemmistoliiton Annika Lapintie sekä kokoomuksen Matti Niiranen ottavat blogeissaan yksityistämiskysymykseen kantaa ideologisista lähtökohdista.

– Vasemmisto tukee sellaisia uudistuksia ja kuntaliitoksia, jotka kohentavat kuntien palveluita ja asukkaiden yhdenvertaisuutta. Sen sijaan vastustamme muutoksia, jotka johtavat yksityistämiseen ja joista alueen palvelut heikkenevät. Paikalleen ei saa jäädä antamalla nykyisen sekavan tilan jatkua. Seurauksena yksityistäminen vain kasvaisi, Lapintie linjaa.

– Toverit vasemmalla kannattavat maksutonta sitä ja maksutonta tätä. Terveyskeskusmaksut pitäisi poistaa, joukkoliikenteen pitäisi olla ilmaista ja verot pitäisi panna naapurin maksettaviksi. Samaan hengenvetoon he sanovat kannattavansa julkisten palveluiden kehittämistä ja vastustavat ideologisin perustein yksityistämistä sekä vähän kaikkea mikä tuoksahtaa oma-aloitteellisuudelle ja yrittäjyydelle, kirjoittaa Niiranen.